Пресните картофки са идеални за готвене, защото стават бързо и не изискват дълга предварителна обработка. Някои хора остъргват кората им, но тя е толкова тънка и нежна, че няма смисъл да се лишавате от нея. Изпечена, тя става златиста, хрупкава и много вкусна. 

Пресните картофи са подходящи за печене на фурна и сотиране, защото самите те са много ароматни и нямат нужда от допълнителни подправки. Но все пак най-добре си кореспондират с копър, пресен чесън, розмарин и мащерка. 

Ако вече сте си купили от тазгодишната реколта, ето няколко начина да ги приготвите. 

Варено-пържено-печени картофки с мащерка

Пресните картофки се сваряват в подослена вода, без да им се бели кората. Когато са готови се разрязват на две.
Голяма тава се намазва с олио се слага във фурната, за да се стопли мазнината. Когато зацвърчи, се изважда и се подреждат картофите с отрязаното надолу. Така тази част става хрупкава и малко по-твърда. Поръсват се със стритата мащерка и се пекат до златисто във фурната.

Мачкани картофки с песто

Картофките се сваряват в подсолена вода за 10 минути. Подреждат се в тавичка. Заливат се със зехтин и се посоляват. Пекат се 30 минути на 200 градуса. Изваждат се и от фурната и всеки картоф се натиска с уред за мачкане, така че да се получи нещо като питка. Отгоре се намазват с песто (от босилек, кориандър или левурда). Запичат се за още няколко минути.

Снимка: minimalistbaker.com

 

Картофки в розмариново масло и копър

Размеква се един голям пакет масло. Нарязват се листенцата на един стрък розмарин на ситно и се сипват в маслото. Размесва се с ръка. Маслото се слага върху стреч фолио и се оформя на цилиндър. Оставя се да престои в хладилника за няколко часа, за да поеме аромата.

Картофките се измиват, без да се белят. Маслото се загрява в дълбок тиган. Слагат се картофите и се задушават. Добавя се пресен чесън.



Цветна дъга с кореноплодни

Пресните картофки чудесно си кореспондират вкусово с моркови, целина, пъщарнак и спанак. Вкусът и ароматът се обогатяват от масло и чесън.

Сварете картофките и ги оставете да изстинат. Нарежете морковите, целината и пъщарнака на пръчици. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Поръсете със зехтин и сол.  Изпечете ги на 170 градуса, докато станат златисти. В дълбок тиган разтопете масло и  когато зацвърчи, добавете пресните картофи. Пържете ги, докато станат златисти. Малко преди да са готови добавяме спанака. Изсипете в тавичката при кореноподните, добавете чесъна и запечете за кратко.

Картофено ветрило

По-едрите пресни картофи измийте добре и нарежете на тънки шайби, без да стигате до края на картофа. Разтворете и между шайбите поставете малки бучици масло. Може да увиете картофите в алуминиево фолио и да изпечете така във фурна. Отворете ги, за да се запекат малко преди да са готови.

Снимка: Росица Николова