Ключът към хубавото крем брюле е в дългото печене на ниска температура - тя не бива да надвишава 85 градуса по Целзий. При температура над тази има опасност млечният продукт да се пресече.

За да приготвите крем брюле ще имате нужда от:

160 г жълтъци (около 11 на брой)
90 грама кристална захар и допълнително за поръсване
3 г сол
600 г пълномаслена сметана

Приготвяне

1. Загрейте сметаната до 70 градуса. 

2. Разбийте яйцата със захарта и солта, докато станат на гладка смес.

3. Постепенно налейте при жълтъците, като бъркате бавно, за да могат продуктите да се темперират равномерно.

4. Оставете сместа да си почине около 20 минути, за да спадне пяната, която се появява от разбиването. 

5. Налейте сместа в избраните съдове - керамичните купички или бурканчета.

6. При сипването  също се появяват въздушни мехурчета. Лесно ще ги премахнете, като просто ги издухват с горелката. Само трябва да го направите много бързо, за да не повлияете с пламъка на консистенцията. 

Снимка: Росица Николова

7. Кремът се пече на водна баня. 

Снимка: Росица Николова

8. След като са готови, кремчетата се преместват в съд, пълен с вода с кубчета лед. Шоковият ефект е с цел да се спре готвенето.

Снимка: Росица Николова

9. Когато изстинат, е време за последната стъпка. Поръсват се със захар, която се карамелизира с горелката. Цвърченето и промяната на цвета до тъмно кафяво е буквално като магия. А ароматът на прегоряла захар е вълшебен.

Снимка: Росица Николова