Макар в кулинарията да се използва като зеленчук, тиквичката всъщност е плод. Такива са и доматите, пиперът, маслините и патладжанът. Това не е спор, който има различни отговори в различните части на България, както е за мерудия-магданоз, чушки-пипер и др. Въпрос на ботаника. Тиквичките са от семейство Тиквови. Докато растат, те образуват цвят, всеки плод е узрял яйчник на този цвят, който пък съдържа семена от това растение, за да се засее следващото. Въпреки това тиквичките са по-известни като зеленчук. Може би заради приликата им с краставиците, или заради начина, по който ги използваме при готвене - за салати или в основни ястия. 

 

По света... и у нас

В Италия
приготвят тиквичките най-често на скара или ги пълнят с пармиджано и яйце. Те са една от основните съставки на тяхното сформато - леко лятно ястие, което много прилича на суфле. Когато ги навиват на инволтини (рулца), са овкусени с печени и натрошени лешници.

Във Франция едно от най-известните ястие с тиквички е рататуй - богато ястие от цветни зеленчуци, нарязани на шайби, и запечени със зехтин и подправки. 

В Мексико с пържените цветове на тиквичките пълнят кесадии - печени кръгли питки с пиле, царевица и пикантни сосове. 

В Турция може да хапнете много вкусни пържени кюфтенца от тиквички, които са поляти със сос с тахан.

Kolokithokeftedes се наричат приготвените по гръцки тиквички, които обикновено се сервират с традиционния сос дзадзики. 

В България приготвяме тиквичките най-често пържени, като след това се заливат с кисело мляко с чесън и копър. Друг вариант е изпичането им на скара, за гарнитура към месо. Крем супите с тиквички и мента са особено популярни през лятото, когато освен че засищат са лека и свежа храна. 


Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos


Искам нещо по-различно!

Ако обаче ви е омръзнало да стоите над тигана с часове и косата ви да се вмирисва на пържено олио, а вкусът на мусака с тиквички, вместо картофи, не ви допада, bistro.bg има няколко предложения за приготвяне на тиквички... малко по-различно. 

Според вида на ястието, тиквичките се нарязват по няколко основни начина.

Снимка: iStock

Панирани тиквички, но във фурна

Използват се:
2 тиквички
2 яйца
1 ч.ч. галета
½ ч.ч. царевично брашно
5 скилидки чесън
2 ч. л. копър
4 стръка магданоз
1 ч.л. червен пипер
2 ч.л. сол

Първо се разбиват яйцата, а към тях се добавят всички подправки. Всичко се обърква на каша. Тиквичките се нарязват на пръчици. Потопяват се в панировката и се редят в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 25 мин. на 200 градуса. 

Хитрост от кухнята
Нарязаните пръчици леко подсушете върху кухненска хартия. Така сокът на тиквичките няма да разрежда панировката и тя ще остане с оригиналния си вкус. Така се избягва и да станат глетави и лепкави. 

 


Тиквички с бира (от тази за Световното)

Около Световното по футбол сигурно няма дом без бутилка бира и включен телевизор, когато мачът започне. За тиквичките с бирена панировка ще са ви необходими:

3 тиквички
1 ч. ч. бира
3 с. л. брашно
щипка сол

Продуктите се объркват, докато станат на гъста каша. Тиквичките се нарязват по дължина, на парчета с дебелина около 1 с. Пържат се на силен котлон, за да не поемат много мазнина. Задължително се отцеждат върху кухненска хартия. Панировката им става златиста и много хрупкава.

 

Хитрост от кухнята
За да не отделяте прекалено много време, овалвайки всяко парче в брашно, сипете брашното в найлоново пликче, добавете тиквичките, вържете и раздрусайте, докато по всички шайби залепне брашно. Става по-бързо и е по-чисто. Друг начин е да сипете всичко в дълбока купа, да поставите капак на тенджера отгоре и да повторите друсането. 

На печена крем супа - за печените!

Всички зеленчуци, които смятате да използвате за крем супа, включително тиквичките, нарежете на парчета с дебелина не повече от 2 см. Подредете в тава, застлана с хартия за печене, полейте със зехтин и поръсете със сол. Изпечете за 25 минути във фурната. Следва традиционното приготвяне на крем супа - пасиране, сметана, зехтин и други подправки. Когато продуктите са предварително изпечени, супата става в пъти по-вкусна, отколкото с варени.

Хитрост от кухнята
Добавете стръкчета мента за свежест и няколко нарязани на едро ореха - за да има нещо хрупкаво. 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Палачинки с тиквички

Всички обичат палачинки, следователно тези са един от начините да накарате злоядото дете да приеме още малко пресни витамини. Необходими са ви:

2 тиквички
1 яйце
100 мл прясно мляко
70 г извара
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
100 г брашно
3 стръка босилек
2 с.л. масло
50 г шунка
1/2 ч. л. бакпулвер

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos



Брашното и бакпулверът се пресяват заедно. Прибавят се лъжица по лъжица към разбитите яйца с мляко, извара и разтопеното масло. Подправя се със сол и черен пипер. Тиквичките и шунката се настъргваш на ситно и се добавят в тестото. Пържат се пo 2 минути от всяка страна.

За чипс тиквичките се режат на тънко и се пекат във фурна на ниски градуси. Целта е да се дехидратират и да станат хрупкави. 


Снимка: iStock


Сурови спагети от тиквички може да си направите като използвате спирализатор. Той превръща цялата тиквичка в дълги, тънки парчета, приличащи на спагети. залейте с доматен сос с черен пипер.

Снимка: iStock