Да се изпече патешко бутче не е кой знае колко трудно, но има някои тънкости,което е добре да знаете, за да получите крехко и ароматно месо, а не подметка или парче, покрито с мас. Патешкото месо е със силен, наситен вкус и богато на хранително съдържание. Макар че е птиче месо, то е червено месо. То не е най-често приготвяния продукт - нарежда се на четвърто място след пилешкото, свинското и телешкото, но в гурме кухнята е предпочитан продукт.
Кулинарни трикове с патешко месо
# От патешките бутчета лесно може да си направите чипс. Отделете кожата и я нарежете на дълги ленти. Изпържете ги в сгорещена мазнина, докато станат твърди и хрупкави. Може да ги хапвате така или да ги добавите в салата.
# Запазете мазнината, която се е отделила при печенето на патица. Използвайте я, когато готвите картофи. Стават много вкусни и ароматни.
# Много е важно да оставите месото на патицата да почине преди да го сервирате. Това му позволява температурата и соковете на месото да се разпределят равномерно по цялото месо.
# За да стане кожата на бутчетата хрупкава, набодете с вилицата на няколко места. Натрийте със сол преди печене.
# Един от най-добрите овкусители на патешкото е медът. Намажете месото с него и чак след това втрийте сол и черен пипер.
Как се готви пуешко бутче?
1. Загрейте фурната до 180 градуса.
2. Измийте бутчето и го подсушете с кухненска хартия.
3. Набодете кожата на бутчето по цялата му повърхност.
4. Овкусете бутчето, като го втриете в него сол и пипер.
5. Сложете в тава и печете на средно ниво в продължение на 90 минути.
6. Когато е готово, покрийте тавата с фолио за печене и притиснете краищата. Оставете месото да почине под този похлупак за 10 минути.