Сангрията е често поръчвана в заведенията през лятото и това създава риск да получите огромна кана с вино, в която току-що са изсипани 2-3 вида нарязани плодове... Това е в един от добрите случаи, когато плодовете не са използвани многократно. Разбира се, не отричаме съществуването на множество барове, които ще ви поднесат чаша с истински, освежаващ и леко опияняващ испански винен коктейл.

Но чарът на това лятно алкохолно питие идва именно в това, че можете да експериментирате и да откриете своята рецепта за разхлаждане и настроение. Виното и плодовете влизат в множество комбинации и трябва да благодарим на топлите испанци за всичко това. Червено, розе или бяло пенливо вино – всяка бутилка може да се превърне в идеалния летен коктейл. Можете да избирате от огромната плодова палитра на сезона, да добавите друг алкохол или да подсладите със сок.


Ако вече сте мотивирани да си направите домашна сангрия, ще ви посъветваме:

1. Не вземайте най-евтиното вино от магазина. Изберете хубава, качествена напитка.
2. Оставете плодовете да престоят поне час-два в каната с вино.
3. Не прекалявайте с леда, защото той ще разреди напитката.
4. Сервирайте сангрията добре охладена.

Предлагаме ви да опитате с три лесни и интересни рецепти за сангрия, за да ви вдъхновим. Променяйте, махайте и добавяйте съставки. Не забравяйте виното в килера и си дайте свободата да експериментирате.

Червена сангрия с листа от рукола и ракия
Ще ви отнеме не повече от 15 минути за приготвяне и търпение от минимум два часа, а ако се въоръжите с воля и изчакате едно денонощие ще бъдете възнаградени с наситен вкус.

Какво ви трябва?
За около 10 ароматни чаши ще ви трябват бутилка от 750 мл със сухо червено вино Каберне Совиньон или Мерло и:

1 к. чашка ракия
1/3 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. портокалов ликьор
½ кг разрязани на половина ягоди
3 портокала, тънко нарязани
3 лайма, нарязани на тънки резенчета
2 лимона, нарязани отново на тънки парченца
4 ч.ч. листа от свежа рукола
300 мл газирана вода с лимон

Как да си я направите?

Разбъркайте заедно виното, ракията, захарта и портокаловия ликьор в голяма кана, докато захарта се разтвори хубаво. Добавете руколата и използвайте дървена лъжица, като бъркате енергично, за да освободите аромата от нея. Вече можете да включвате и всичко останало, като отново разбъркате. Охладете от 2 до 24 часа.

Снимка: gimmesomeoven.com

Бяла сангрия с краставица джин и пъпеш
Тази рецепта е лека и освежаваща. Отнема ви 10 минутки да приготвите всичко и трябва да изчакате минимум 3 часа, за да получите очаквания вкус.

Какво ви трябва?
За да имате шест разхлаждащи чаши, се снабдете с една бутилка (750 мл) сухо бяло вино и:

3/4 ч.ч. джин
2 с. л. захар
Половинка пъпеш, нарязан на кубчета
Половинка от краставица, нарязани на парчета и почистена от семената
1/2 ч.ч. пресни листа от мента
1 ч.ч. газирана вода

Как да си я направите?

Сипете виното в голяма кана или съд и добавете всички останали продукти без газираната вода. Оставете да престои на хладно за най-малко 3 до 10. Преди сервиране добавете газираната вода и разбъркайте хубаво. Не забравяйте леда, за да поддържате напитката хладна.

Снимка: garnishwithlemon.com

Розе сангрия с праскова, сок от бъз и бренди

За тези, които обичат да се разхлаждат и да им е сладичко – това е рецептата. Ще ви отнеме само 5 минути да приготвите всичко, а и ще е готова за пиене след 2 часа. Прасковата и течните съставки позволяват коктейла да е нетипично „бърз“ за сангрия и може да си позволите да го пиете още на първия час.

Какво ви трябва?
За пет чаши сладка прохлада ви трябва 1 бутилка вино розе от 750 мл и:
½ ч.ч. ликьор или гъст сок от бъз
1/4 ч.ч бренди
1 узряла и все още твърда праскова, тънко нарязана
3/4 ч.ч. малини

Как да си я направите?

Сипете всички продукти заедно с виното в голям съд (не добавяйте лед). Разбъркайте ги и оставете да се охлаждат от 2 часа до 8 часа. Разбъркайте внимателно отново преди да сервирате и добавете лед в чашите или в каната.

Снимка: istockphoto.com

Ако търсите нещо по-традиционно, вижте тези две рецепти за червена и бяла сангрия: