През лятото доматите са в изобилие – сочни, вкусни и ароматни. Налети са с лятно слънце, само чакат да ги откъснем от градината и да скочат в салатата. С домашно изпечен хляб и прясно сирене могат да заместят всеки разточителен обяд или вечеря. Един от начините да съхраните доматите за есента и зимата е да мариновате изсушените резени. 

В магазините се предлагат различни варианти на сушени домати. За промишленото производство те се сушат в дехидрататори. По тази причина понякога могат да станат прекалено сухи, жилави или чупливи. Преди консумация сушените домати се накисват във вода, за да омекнат. Това обаче отнема както от хранителните, така и от вкусовите им качества.

Сушените домати могат да се добавят в много ястия - супи, основни, дребни тестени печива или хлябове. Когато се изсушат и мариноват те добиват още по-богат аромат и наситен вкус от пресните. Като продукт са характерни за средиземноморската кухня. Гърците и италианците ги използват най-често в паста, фокача и салати. Сушените домати са истинско олицетворение на лятото. Рецепти със зелен фасул, чушки, ароматни сезонни плодове, вкусотии на тиган и приключения на грил - това също е част от лятото. Ще ги откриете в летния брой на списание BILLA „Кулинариум“. Списанието може да бъде закупено с BILLA Card само за 0,99 лв. във всеки BILLA магазин. В него ще намерите и талони за отстъпки, с които ще спестите при пазаруването си. Това е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г. по данни на Blue Point от януари 2019 г.

Как да си направите домашни мариновани сушени домати?

Доматите от сорт Рома са най-подходящи за сушене, тъй като в средата им няма прекалено много семена. Те не са и с високо съдържание на вода, което прави сушенето по-лесно. Имат плътно месо и така крайният продукт остава сочен, а не се превръща в хрупкава люспа. Каквито и други сортове да предпочетете, придържайте се към тези критерии, за да получите добър краен продукт.

Ако разполагате с достатъчно свободно пространство и сте сигурни в чистотата на въздуха около вас, най-доброто сушене е на слънце. Резените домати се подреждат върху хартия или памучни кърпи и се оставят с дни под лъчите.

Във фурната е най-достъпният вариант. Важно е да се случва на ниска температура. Може да отнеме от 3 до 10 часа. Докато това става, може да си подготвите останалите продукти, нужни за мариноването – да напазарувате зехтин, да обелите чесън и т.н.   

Сушените домати се мариноват в зехтин с избрани подправки и добавен чесън. Съхраняват се в хладилник. Зехтинът ги запазва, но имайте предвид, че периодът не е дълъг. Особено ако периодично взимате от доматите. По този начин доматите могат да се запазят около 2 седмици. Всеки път доливайте зехтин, за да покрива изцяло доматите. Откритите им части лесно мухлясват.

Рецепта:

  • 500 г домати
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка прясна мащерка
  • 1 стрък пресен риган
  • 1 стрък пресен розмарин
  • морска сол
    зехтин

 

В мобилното приложение BILLA Кулинариум може да откриете над 300 видео рецепти, както и авторски предложения на шеф Виктор Ангелов. Свалете го напълно безплатно и лесно за Android от тук, както и за iOS.

Доматите се разполовяват по дължина. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се със сол и зехтин. Листата на подправките се нарязват на ситно и с тях се поръсват доматите.

Сушат се във фурна на 100°C. Парчетата са готови, когато сърцевината им е почти суха. Изваждат се и се оставят да изстинат.

Мариноват се в зехтин, чесън и пресен босилек. Поставят се в буркани и се заливат със зехтина, който трябва да ги покрие плътно. Ако някъде се образуват въздушни мехурчета, спукайте ги. Този въздух може да ги повреди.