Смята се, че броколито е селектирано и развито като зеленчук от дивото зеле. То пък се появява в Римската империя, благодарение на търговците от Мала Азия. 

Броколито е не само вкусен зеленчук, но се слави и с изключителните си лечебни качества. То изобилства от ценните за човешкото здраве витамини C, А, K и B комплекс, минералите калций, манган, желязо, магнезий, селен, цинк и фосфор, има и силно изразени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Редовната консумация понижава риска от инсулт, засилва имунната защита и предотвратява появата на определени видове рак. 

Как да изберем качествено броколи?

Стеблото трябва да е твърдо, без наранявания. 
Цветчетата трябва да са свежи, ярки и компактни с равномерен зелен цвят. В магазините понякога увиват броколито в свежо фолио, често с цел цветчетата да са прибрани и да не изпадат. Обърнете внимание на този факт. Уверете се и че по краищата им няма пожълтяло или повехнало. Броколито е много чувствителен към разваляне зеленчук. Ще познаете старото броколи и по листата. Те са меки и свити. 


Как да го съхранявате по-дълго време?

Подрежете около 2,5 см от долната част на основното стъбло и поставете броколито в съд с вода. 
Сложете го в хладилник, като обвиете горната част с найлонова торбичка. Ще запази свежия си вид в продължение на 5-6 дена.
Ако сложите броколито във фризера, може да го съхранявате цяла година.

Романеско броколи - като извънземна летяща чинияРоманеско броколи се отглежда още в Древен Рим през 16 век. Открито е за света от холандски градинари, които с години подобряват сорта. За толкова древна култура обаче, тя продължава да не е много позната като вкусови качества на нашата трапеза. 

В 100 г от зеленчука се съдържат едва 25 kcal. Дори претърпял термична обработка, зеленчукът запазва нежния си вкус и не натоварва стомаха. Това го прави подходящ за хора с чувствителни стомаси, които поради тази причина отдавна са забравили вкуса на зелето и карфиола.

Отделните розички на зеленчука са съставени от малки пирамиди, които са съставени от още по-малки пирамидки. Всичко това расте в спираловидни форми. Това е пример от природата за т.нар. фрактал - геометричен обект, който е начупен радиално. Това прави цялостната му визия изключително интересна. И ако не на вкус, то с вида си със сигурност ще ви развесели. Приликата му с летяща чиния е изключителна. Може би затова някои твърдят, че зеленчукът е донесен от извънземни.