Яйцата са една от най-ценните храни още от древността. Ако искате да ги приготвите по малко по-шармантен начин, при това без да ви отнеме много време, сложете ги в кесия. Ето как:
Продукти:
1 пакет фино точени кори
6 яйца
300 г спанак
100 г гъби
50 г масло
6 маслини
2 с. л. паста - анелини, каватели, кускус (защото тези видове са по-ситни)
2 с. л. зехтин
Приготвяне:
Пастата се сварява за няколко минути в подсолена вода. Отцежда се и докато е още топла, се слага маслото, за да се разтопи. Разбърква се внимателно.
Спанакът и гъбите се задушават и се нарязват на дребни парчета. Добавят се към сварената паста, заедно със ситно нарязаните маслини.
За да завиете по-лесно яйцето в кесия, използвайте чиния с по-дълбоко дъно.
Застелете го с два слоя кори и леко притиснете с пръсти, за да се вдлъбне. Може предварително да ги изрежете на кръгове, като очертаете някоя от кухненските чинии. Вариант е и просто да разделите една кора на две и формата да е квадрат или правоъгълник.
Сложете 3-4 с. л. от сместа върху корите, като я оформите като гнездо.
В средата чукнете яйцето.
Завийте краищата на корите, като ги притиснете по средата.
Може само да усучете и това ще е достатъчно, за да не се развърже кесийката. Може и да пристегнете с връв.
Пече се 10-15 минути във фурна на 160 градуса.