Дървени домати и картофи с вкус на пластмаса... Това ядем обикновено, когато избираме зеленчуци от непроверени източници, внос от далечни страни и т.н.

Няколко простички правила, за да имаме на масата си вкусни храни:

1. Избираме продукти от местни производители.

2. Пазаруваме директно, без посредник.

3. Купуваме сезонни плодове и зеленчуци.

4. Избираме риба, която е от див улов. Масово рибата, която се предлага в магазинната мрежа е от развъдници, където водата се третира с химикали, на рибите се дават различни лекарствени препарати (вкл. и антибиотици), храни се с трупно месо.

За радост фермерските пазари, на които хората производители директно предлагат своята стока, стават все повече и повече. Така се скъсява пътя до купувача (т.нар. къси вериги) и качествените плодове и зеленчуци по-лесно могат да идат до нашата трапеза.

Снимка: Pinterest.com



Сезонни плодове и зеленчуци през октомври

пащърнак 

моркови
тиква
алабаш
магданоз
цвекло
картофи
патладжан
лук
камби
чесън
зеле
карфиол
броколи
целина
грозде
ябълки
круши

Снимка: Pinterest.com


тиква
мушмули
дюля
нар
орехи
боровинки
бадеми
лешници
кестени