Тялото ни има нужда от различна храна в различните сезони. Различни са нуждите ни и в зависимост от мястото, на което сме, и натоварването, което оказваме на организма си. Излегнали се на пясъчния плаж под жарките лъчи на слънцето край морето, имаме нужда от различна енергия и храна, която да ни я достави, спрямо изкачването на планински върхове и активното движение по горски пътеки и поляни. Има, разбира се, основни правила за хранене през лятото, които важат както на морето, така и в планината, а именно:

- хапвайте по-лека храна;
- избягвайте да ядете късно вечер, дори и да будувате и да се забавлявате до по-късно през нощта;
- акцентирайте върху суровите плодове и зеленчуци;
- пийте много вода, защото в топлия сезон тялото се дехидратира бързо;
- ако вие сте в отпуск, нека и стомахът ви е в отпуск - не го натоварвайте.

Важно за безпроблемното изкарване на почивката на планина или море е правилното и добро предварително планиране. Снабдете се с качествени продукти и български плодове и зеленчуци от BILLA, за да си осигурите необходимия минимум от добри храни. Разгледайте предложените рецепти в августовския брой на списание "Кулинариум" на BILLA, защото там ще откриете предложения, съобразени със сезона. Списанието е най-тиражираното и продаваното кулинарно издание за уникален брой за 2017 г. по данни на BluePoint от януари 2018 г. 

Какво да хапваме на морето?

За да сте сигурни, че ще изкарате приятна почивка на морето, ще хапвате вкусно и няма да имате болки или подут стомах, най-важно е да слушате собственото си тяло и да се съобразявате с личното си ежедневие. Макар това лято да ни изненада с по-малко слънчеви дни и повече дъждовни, все пак в горещините трябва да се приемат повече храни с охлаждащ ефект. Такива са пресните плодове и зеленчуци, които освежават, засищат, но и поддържат лекота в стомаха, действат добре на храносмилането, имат високо водно съдържание, което хидратира организма, и са нискокалорични. Българските градини изобилстват от плодове и зеленчуци. Затова и изборът е голям. Плодовете са т. нар. бонбони на природата. Затова поне през лятото заменете вафлите и сладкишите с нещо по-близко до естественото - ягоди, боровинки, кайсии, малини, праскови, пъпеши, дини и др.

Летните студени супи са добър избор както за обяд, така и за вечеря. С какво може да ги направите:

краставици - за таратор
домати - за гаспачо
цвекло - за борш

Тези супи са много вкусни студени. В таратора дори може да добавите допълнителни кубчета лед за охлаждане.

Избирайте плодове и зеленчуци, които са български. Теорията, че организмът разгражда най-бързо и лесно локалните храни, е доказана и все повече хора предпочитат именно добре познатите традиционни вкусове, пред тези от екзотични, вносни продукти. На салата или в лятна лека манджа с няколко яйца, може да хапвате целина, патладжани, тиквички, чушки, домати и др. Овкусявайте с пресни, нарязани на ситно зелени подправки - магданоз, чубрица, босилек, риган, мента. Mоже да използвате талони за отстъпки при покупка на списание "Кулинариум" от BILLA. То самото струва само 0,99 лв., а с талоните спестявате над 30 лв. Добра сделка, нали? 

Снимка: iStock

Ако не спирате с тренировките и през лятото или просто имате нужда от по-засищаща храна, изберете такава, богата на растителни протеини. Те се съдържат в храни като киноа, боб, леща, грах и нахут. Ако не искате да губите време от лятната си почивка край печката, спокойно може да ги хапвате и от консерва. Внимавайте каква марка избирайте и четете съдържанието на етикетите.

Какво да хапваме в планината?

Докато обикаляте планинските хребети, тялото ви има нужда от бързо доставена енергия и повече сила. Чистото месо (филе, бонфиле) - пилешко, телешко и риба, е дозата храна, от която в най-концентриран вид ще получите всичко това. Сварено или запечено на барбекю, в кутия за храна или като пълнеж за сандвич, качественото месо е най-питателната храна за активните планинари. Сушените, варено-пушените колбаси и различните видове сирена също са подходящ вариант храна, която да сложите в планинарската си раница.

Снимка: iStock

Зеленолистните - кейл, спанак, лапад, ще ви осигурят по-добро и чисто дишане. Със сигурност хората, които прекарват лятната си почивка високо в планината, имат нужда точно от това.

Медът и ядките са храната, която може бързо да ви достави енергия, за да продължите своя преход. Това са и основните съставки, от които може да си направите домашни енергийни барчета или бонбони, за да се подкрепяте по време на път. Допълнително може да добавите различни супер храни - мака, чия, както и семена - ленено, коноп, кокосови стърготини, и др.

Водата е особено важна съставка от храненето, независимо дали сме на море, или на планина. За да добавите още ценни съставки към жизненоважната течност, сложете в нея резен лимон, краставица, ягоди, киви, спанак. Така добавяте допълнителни нутриенти и променяте неутралния вкус на водата. 

Снимка: iStock

Слушайте тялото си и то ще слуша вас.