Куртово Конаре е прочуто със земеделието си. През 1894 г. в мелницата на Александър Димитров / дядо Александър/ е смлян първият килограм червен пипер не само в селото, а и в страната. През 1896 г., пак в Куртово Конаре, се отглеждат първите ранни домати в България, пренесени от Цариград, благодарение на същия Александър Димитров. И още първи неща от това място – през първата половина на 20 век е направен един от първите хладилници в страната, а най – добрият български сорт пипер е наречен „Куртовска капия”. От 2014 г., благодарение на създадения Конвивиум към Slow Food, местните сортове като: Розов домат – „голям, бабин” и ябълката „Куртовка” са вписани в Световната съкровищница на вкусовете.

Фестивалът на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти се провежда от 2009 година. Съчетава традиционно със съвременно изкуство, образователни програми и лекции, пленери, кулинарни дейности и базари, конкурс ”Царица на лютеницата” и много рок, джаз, етно, блус и фолклор.

Точното време за провеждане е втората седмица /петък, събота и неделя/ на месец септември, когато има чушки, домати и лютеница в изобилие. През 2017 година си запазете датите 8, 9 и 10 септември, за да посетите това автентично събитие.

Пълна програма 08 септември 2017 година

13:00
Откриване на Пленер за художници с модератор – Константин Анастасов – Коко и Фотопленер с модератор – Марта Жекова; Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от Куртово Конаре, региона и Slow Food- България

14:00
Посещение на Двореца „Кричим” с участници в програмата на фестивала- художници, фотографи, изпълнители

16:00- 19:00
Детски работилници

16:30 – 18:00
Прожекция на българския филм „Истории като на кино“ и среща с представители на екипа на филма, които разказват своите спомени за старите наши кина - за първия филм с мама и татко, за първата целувка в тъмния салон, за емоцията от хубавите стари филми.

8:00 –18:40
Откриване на изложби в читалището

19:00
Концерт с участието на Kottarashky Live Band, Стефан Вълдобрев, НеЩо ЦвЕтно, Огнян Видев, Геш от Нови Кричим и приятели

09 септември 2017 година

10:00 – 12:00
Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от региона.

11:00-12:00
Дискусия с участието на доц. Десислава Димитрова – Slow Food- България, представители на МЗХ, Метро, експерти, производители, гости

10:00 – 13:00
„Как се прави лютеница?” – с участието на доброволци и местни майсторки

12:00
Приготвяне на доматена супа на площада

12:30
Дегустация от журито на домашно произведени лютеници за класиране в конкурса „Царица на лютеницата”. Kонкурсът е за производители на лютеница от Куртово Конаре и ще се приема само ситно-смляна традиционна лютеница.

13:00
Дегустация от журито на традиционни храни и избор на най-добрите местни кулинарни произведения

13:30
Хайде на лютеницата...

14:30 – 15:30
Фолклорен блок  - pоздрав от НЧ “Л. Каравелов 1897” – Куртово Конаре

16:00
Приветствия на гости на фестивала, награждаване на „Царицата на лютеницата” и най-добрите местни кулинари

15:30 – 18:00
Фолклорен блок – с участието на самодейни и професионални състави от страната и чужбина

14:30 – 18:00
Детски работилници – в шатри на площада: работа с царевична шума, рисуване, оцветяване на глинени фигури и др.

18:00 – 19:30
Надиграване с участието на танцови клубове– гости на фестивала

19:30 – 20:00
Всички на хорото!

20:00 – 21:00
Концерт - Група „Зора“

21:30
Rila Music Exchange – етно- концерт - с участието на 21 музиканти от различни страни

10 септември 2017 година

10:00
Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от Куртово Конаре, региона и Slow Food-България/

10:00 – 12:00
Детски игри, състезания и творчески дейности

12:30
Фоторазбор на снимките от фотопленера и изложба на картини от пленера за художници – закриване на пленерите

13: 30 – 16:30
Фолклорна програма

16:30
Закриване на Куртово Конаре Фест 2017