Традициите не са това, което бяха! Жълтият от яйца козунак става черен, водата от нахут замества маята, и не на последно място - никакво печене - суров! Дори да звучи малко крайно, няма място за притеснения. Тези кулинарни техники просто предлагат различен вкус и избор. А не е ли изборът това, което всички ние искаме да имаме?

Тази година "Братя Хлебари" разтъсват представите ни за великденски козунак с техния черен козунак с брашно с активен въглен. Ако се чудите какъв е на вкус и дали ще оцвети зъбите ви в черно, може да направите вкусов тест както на него, така и на останалите козунаци, които Братята (ул. "Г. С. Раковски" 44) предлагат за Великден, на събитието "Масово ядене на козунаци в Хлебарницата". Там ще може да опитате и трите вида от празничното им меню - натурален козунак и  козунак с лешници, бадеми и шоколад.

Снимка: bakerbrothersbg

В списъка с различните великденски сладкиши, които може да изберете тази година, поставяме и веган избора на Rawly. Той е суров козунак, безглутенов и без захар, т.е. приготвя се без термична обработка, и е съставен изцяло от семена, ядки и сушени плодове. Като консистенция е различен – малко по-плътен и тежък е – тоест не пухкав, като печения. Разбива великденските традиции на пух и прах, защото в него няма яйца, няма мляко, но според създаделите му не отстъпва по нищо на стандартния козунак. 

Снимка: rawlly.bg

Този козунак напълно отговаря на концепцията на Rawly да приготвят и храни за хора, които имат специфични диети и изисквания. Собственичките Веселка и Павла разработват идеи в тази посока вече повече от 10 години. На 31.03 и 01.04 в Rawlly (София, ул. "Бисер" 16) организират Цветен Пред-Великден, на които ще могат да се видят и опитат повече от нещата им.

В списъка със здравословните и различни предложения поставяме и козунака с аквафаба (вода от нахут) на VEGGIEBOX - Handmade Healthy Food. В него има още спелтено пълнозърнесто брашно, кокосово масло, домашна лешникова нутела, лешници, бадеми, бели череши и портокали.

Снимка: veggiebox.bg

Повечето хлебарници и кулинарни ателиета имат предварително записване за козунаци, както и списък с дати за получаването им. По този начин си спестявате реденето на дълги опашки или вероятността да останете без козунак за празника.