Първият мастърклас в MasterChef e воден от шеф Силвена Роу. Тя представя веган шоколадова торта, която се прави само от на растителни елементи, като основният е авокадото. 

Снимка: MasterChef

Първо се пресяват сухите съставки – брашно, сол, бакпулвер, сода и какао. Мокрите са – вода, екстракт от ванилия и олио от лешник, които се разбъркват в дълбока купа. Двете авокада се разполовяват и се изважда костилката.  

Снимка: MasterChef

Авокадото и течните съставки се пасират, след което се сипват към сухите съставки. Много леко се разбъркват със силиконова шпатула.

Тази смес се разделя на 3 равни части. Сипва се в намаслени рингове, поставени върху тава, застлана с хартия за печене, за да се получат блатовете. Пекат се на 170 градуса за 11 минути.

Ганашът за тази торта се прави от шоколадови копчета, захар, ванилов екстракт, сол и сироп от кафяв ориз. 

Шоколадът се поставя в купа, която се слага в тенджера с вода. Водата не бива да докосва дъното на купата с шоколад, за да не изгори. Топи се на водна баня.

В друга купа се смесват растителната мазнина със захарта, солта и ваниловия екстракт. Към сместа, на много тънка струйка, се добавя сиропът от кафяв ориз. Трябва да е тънка, за да стане ганаша пухкав и лек и да не се втечни прекалено.

Разтопеният шоколад се добавя на тънка струйка в сместа със сиропа, като леко се разбива.

От зърна царевица се правят пуканки. Веган карамелът за пуканките се приготвя, като  се смесват кокосово мляко, кафява захар и малко сол.

Блатовете трябва да са изстинали, преди тортата да се сглоби, за да не се разтопи ганашът.
Пуканките се заливат с готовия карамел и леко се начупват. Ако има изгорели, е добре да ги махете преди това.

Снимка: bTV

Ганашът се намазва върху първия блат. Тортата се украсява с пуканките и се поръсва с какао.

 

Снимка: MasterChef


Целият епизод 5 на MasterChef може да гледате на bTV plus.