Позната ли ви е следната картинка във фризера – той е пълен с различни кутийки и найлонови торбички, които са дълбоко замразени, неразпознаваеми на външен вид и най-важното – нямате представа кое докога е годно? Как да организирате пространството в тази част от хладилника, така че да не се налага да изхвърляте храна? Ето няколко важни съвета
- Когато поставяте храни или остатъци от храна във фризера, винаги надписвайте какъв е продуктът или храната. Понякога те се замразяват толкова дълбоко, че едва различавате кое какво е.
- Не забравяйте да напишете и датата, на която сте сготвили остатъците от храна, а не деня, в който ги замразявате.
- Повечето замразени ястия издържат около 3 месеца в хладилника. Следете датите, за да не изхвърляте.
- Организирайте рафтовете във фризера – в най-долните сложете храни и продукти, на които срокът на годност изтича след най-дълго време, а отгоре тези, които трябва да използвате най-скоро.
- Остатъците от връзки магданоз, копър и други подправки не изхвърляйте, а нарежете на дребно, сложете във форма за лед и залейте със зехтин. Така ще имате от тях на разположение винаги, когато ви потрябват.
- Ако сте купили по-голямо количество кайма, я разпределете в найлонови торби по 400-500 г във всяка. Това е средното количество, което обикновено се използва при готвене на ястие. Така няма да е нужно да размразявате цялото парче, за да отрежете част от него.
- Ето и колко приблизително можете да държите някои видове продукти във фризера:
- Бекон – 1 месец
- Наденица – 2 месеца
- Филе от риба – 3 месеца
- Кайма – 4 месеца
- Пилешко – 9-12 месеца