Есента е навсякъде около нас - хладни сутрини, оранжеви листа по тротоарите, чорапи на краката. Ще започнат онези дни с внезапни дъждове и меко слънце, което все по-често ще търсим. Ще заменим фрешовете с кубчета лед с топла чаша чай между, прегърната от студените длани. Това е времето, в което всяка истинска жена започва да мирише вместо на Dior, на печени чушки. В компанията на обелени скилидки чесън са една от най-често приготвяните туршии за зимата. В бурканите затваряме и хрупкави настъргани зеленчуци, пълнени камби, жарени чушки, кисели краставички и др. България определено има установени традиции по отношение на зимнината. Ферментиралите зеленчуци са едно от предпочитаните мезета, когато през зимата по чашите се разлее лютата, сгряваща домашна ракия.
За да има разнообразие обаче, ви предлагаме няколко туршии, които са с по-различни продукти. Може би дори такива, за които никога не ви е хрумвало, че може да мариновате и консервирате за зимата. Съчетанията от няколко различни плодове и зеленчуци също са интересни.
Бяло грозде с цели глави чесън
Главите чесън се заливат с вряла вода и остават в нея за 5 минути. Подреждат се в буркани, като помежду им се слагат измити зърна бяло грозде. Маринатата се прави от гроздов сок, оцет, сол, захар и черен пипер.
Шушулки зелен боб с цели, белени моркови
Корнишончета с грах
Прави се класическа рецепта за кисели краставички, но бурканът се допълва с грах, който е предварително бланширан.
Цели зелени домати с парченца люти чушки
Зелените домати може да са натурални или да се напълнят с настъргани моркови и зеле.
Зрели краставици с моркови
И големите краставички може да се мариноват също като корнишоните. Добре е да ги нарежете на парчета, за да поемат добре от вкусовете.
Бамя
Хубавото е, че може да се яде няколко дни след затварянето на бурканите, но може и да остане за зимата - вкусът е еднакъв. В бурканите се поставя по 1 аспирин, но ако съхранявате на студено място - няма нужда от това. Прави се класическа марината от оцет, сол, захар и вода. с нея бурканът се пълни до половината и в него, плътно, се нареждат шушулките бамя. Добавят се и скилидки чесън за вкус.