В морските деликатеси, пушената риба и хайвера има изтънченост, от която малко гурме менюта биха се лишили. Ето защо, когато прибавиш риба в менюто, всичко се променя - макар и да не си я уловил лично. Сандвичите са друга история, техният чар е друг - те са бързи и лесни (поне повечето).

Ще ви предложим хем да ви е лесно, хем да е вкусно. Вижте долните 10 сандвича, за които не се изисква да сте майстори готвачи, но вкусът е сякаш самият Лео Бианки е готвил за вас.

1. Пушена сьомга, резенчета домат и шалот

Снимка: iStock

Ще ви трябват: 1 ч. л. винен оцет, 2 ч. л. захар, сол, лук (шалот), 200 г крема сирене, 4 филийки пълнозърнест хляб, три домата, 30 г козе сирене и кресон за по-пикантен вкус.

Как се прави:
Нарежете шалота в една купа и добавете 2 с. л. вода, 1 ч. л. оцет, 2 ч. л. захар и щипка сол. Разбъркайте и сложете купата в микровълновата фурна на високи градуси за 2 или 3 минути (докато лукът омекне). След като го извадите, го изцедете и оставете да се охлади. Нанесете на всяка филийка тънък и плътен слой крема сирене, а върху него наредете резенчета домати. Разпределете пушената сьомгата върху хляба, а след това и шалота. Поръсете с козе сирене и декорирайте с кресон.

2. Ръжен хляб със сардини

Снимка: iStock

Ще ви трябват: 1/2 ч. ч. майонеза, 1 с. л. ситно нарязани каперси, 2 ч. л. чили, 1/4 ч. ч. ситно нарязан магданоз, 1/4 ч. ч. ситно нарязан лук, щипка сол и пипер, 2 чери домата, 1 с. л. зехтин, ръжен хляб и 125 г сардини в зехтин - изцедени и обезкостени.

Как се прави:
Смесете в малка купа майонезата с каперсите, чилито и овкусете с магданоз, лук, сол и пипер. В друга купа сложете доматите със зехтина прибавете и към тях магданоз, лук, сол и черен пипер.

Нанесете майонезенета смес върху ръжените филии, отгоре поставете доматите и на края сардините. Сервирайте веднага.

3. "Балик Екмек" или сандвич с пушена скумрия

Турската кухня предлага сандвича "балик екмек" с риба на скара, като най-често това е скумрия от Босфора. Предлагаме ви нещо подобно, но с пушена скумрия - ще си оближете пръстите. 

Снимка: iStock

Ще ви трябват: 1 глава чесън, 1/4 с. л. зехтин, чабата или някакви хлебчета по избор, сол, листенца рукола, филе от пушена скумрия, половинка червен лук и 2 домата. Това са продукти за 6 сандвича. 

Как се прави: 
Загрейте фурната до 350 градуса. Наредете разрязаните скилидки чесън върху парче фолио и ги поръсете със зехтин или масло. След това ги увийте във фолиото и печете за 40 минути. Оставете чесъна да изстине, когато е готов.

Загрейте скарата и препечете хлебчетата с малко мазнина, за да е хрупкав сандвичът ви. Изсипете печения чесън в купа и разбъркайте хубаво с вилица, за до получите каша. Добавете 2 с. л. зехтин към сместа и я подправете със сол. Нанесете готовото чесново пюре върху печения хляб, мушнете листа рукола и завършете със скумрията, лук и резенчета домати отгоре.

4. Сандвич с риба тон на скара

Предлагаме ви нещо, което се прави много лесно, изключително вкусно е и най-хубавото - партнира си идеално с чаша совиньон блан.

Снимка: iStock

Ще ви трябват: хляб (препоръчваме да е "селски" тип или ръчен), риба тон, кресон и люта майонеза. Сервира се с печени чушки, поръсени със зехтин и оцет. 

Как се прави: 
Това е един е от най-лесните сандвичи и е перфектен за вечеря! Препичаме филийките хляб и слагаме рибата на скарата, като можем да я овкусим по собствено желание. Когато всичко е готово, намажете хлебчетата с подлютена майонеза, добавете кресон и поставете рибата върху хлебчетата.

5. Хрупкав сандвич с риба

Става бързо и хрупка зашеметяващо. 

Снимка: iStock

Ще ви трябват:  салата, 2 с. л. ябълков оцет, стръкчета магданоз, ниско-маслено кисело мляко, 2 с. л. майонеза, 1/2 ч. л. семена от целина, 1 с. л. лимонов сок, горчица, царевично брашно, сол, пипер, 2 белтъка, 4 обезкостени рибни филета, 4 пълно-зърнести хлебчета, половин краставица. Това са продуктите за 4 сандвича.

Как се прави: 
Нарежете салатата в купа и добавете оцета и семената от целина към нея. Разбийте в друга малка купа смес от киселото мляко, майонезата и горчицата заедно с магданоз, лимонови сок, сол и черен пипер.

Отделно разбийте яйчните белтъци с вилица до пяна. Изсипете царевичното брашно в тавичка, а рибните филенца подправете с малко сол. Потопете филенцата в белтъка, а след това ги оваляйте в брашното. Пържете всяко от 2 до 3 минути в предварително загрят тиган, като обръщате филетата от двете страни до златисто кафяво.

Разрежете готовите филета на половина. Нанесете соса върху филийките, сложете резенчета краставичка и листенца от салатата.

 

6. Сандвич с паниран рак

Снимка: iStock

Ще ви трябват: 1 белтък, скилидка чесън, черен и червен пипер, 3/4 ч. ч. брашно, 1/4 ч. л. сода за хляб, сол, 4 рака, зехтин, салата, домати, лимон, майонеза и хлебче по избор.

Как се прави:
Направете си панировката, като смесите белтъка, настъргана скилидка чесън, черния и червения пипер, 3/4 ч. ч. брашно, 1/4 ч. л. сода за хляб и прибавите щипка сол. Загрейте зехтина в тиган, потопете раците в панировката и ги запържете. Отцедете излишната мазнина от тях върху хартия. Пригответе си салатата, нарежете доматите и подредете сандвича си. 

7. Сандвич с морски дарове

Снимка: iStock

Ще ви трябват: сварени морски дарове (рачешко, скариди, омар и други), майонеза или някакъв дресинг, сол, пипер, стръкче целина, малка глава лук, хлебчета.

Как се прави:  Лесно и бързо - смесвате всичко и го пълните в хлебчетата си. Може да добавите тънък резен кашкавал по вкус.

8. Тост с рулца от раци

Снимка: iStock

Ще ви трябват (за 4 сандвича): 4 филийки хляб, 6 рулца от раци, лимон, скилидка чесън, сол, 2 плода авокадо.

Как се прави: Разделяте авокадовите плодове на две, като ги разрязвате по дължина. Вадите костилката и с лъжица прехвърляте сърцевината на плода в купа. Овкусявате със скилидка чесън, сок от лимон, сол на вкус и разбърквате пюрето. По желание, може да запържите хляба в малко зехтин за няколко минути от всяка страна. Намажете филийките с авокадовото пюре. Добавете рулцата от раци отгоре и сте готови. 

9. Сандвич с пастет от риба

Снимка: iStock

Ще ви трябват: пушено рибно филе, риба тон от консерва (филе), авокадо, масло, горчица, зелени маслини, мед, лимонов сок, черен пипер.

Как се прави: Почиствате авокадото и изваждате вътрешността му в купа. Смесват се всички продукти, както и подправките. Всичко заедно се разбива с пасатор. Пастетът се маже върху филийки и е идеален за закуска. 

10.  Сандвичи с хайвер и чушки

Снимка: iStock

Ще ви трябват: хляб, хайвер, червена чушка, зелена чушка, копър, краставица и 2 каперси.

Как се прави: Намазвате хлебчета обилно с хайвер, а върху него поставяте 1-2 кръгчета краставичка и каперси. Отгоре се редят тънки ленти от чушките и се декорира с копър.