Нека споделя един болезнен за мен въпрос

Преди известно време се запознах с млада майка, която умишлено бе прекъснала майчиното си мляко веднага след раждането на рожбата си. Поводът за това били "божествено красивите" й гърди, както тя самата се изрази, и опасенията й, че вече няма да изглеждат такива, каквито са. Останах потресена...

За жалост има много такива майки

Притесненията им, че в резултатат на кърменето гърдите им ще се деформират и увиснат, са не само неоснователни, но са и основани на една изключително грешна, и бих казала порочна, представа. Представа, която често, за жалост, става причина за умишлено, кощунствено прекъсване на кърмата от страна на майката. Не мога да оправадя такова действие и смятам, че да лишаваш детето си от най-безценната храна в първите месеци от живота му, граничи с престъпление. Майката природа е помислила за всичко и да се изправиш срещу нея в името на егото си, е, най-малкото, неоправдателно. Да кърми свето дете е висш дълг на всяка майка!

А да запазиш красотата на бюста си има хиляди други начини, но не и този да лишиш рожбата си от най-великия елексир на живота – майчиното мляко...

Със сигурност всяка кърмеща мама, малко или много се притеснява от промените във формата на гърдите си, които могат да настъпят през периода на кърмене. Аз, разбира се, не правя изключение. Затова и се поинтересувах от всички онези методи и хитринки, с помощта на които да запазя стегнатия им вид.

Изправената стойка

Съществен факт, който трябва да знаем е, че кожата, която държи гърдите, се опъва именно от гръбните мускули. Ето защо от изключително значение за пълноценното им функциониране е да си изработим навика да стоим изправени и да дишаме дълбоко. Ако сме изгърбени или дори леко приведени напред, гърдите ще увиснат, а мускулите на гърба и на гърдите постепенно ще атрофират от бездействие.

Сутиенът

Особено необходим по време на спортуване. Изборът от сутиен обаче е важен по отношение на здравето и комфорта на бюста. Редно е да го избираме в зависимост от структурата, а не от модата. Материята задължително трябва да бъде естествена. Излишно е да напомням, че той не бива да бъде нито хлабав, нито стегнат. Ако имаме сутиени, чиито чашки смачкват и предизвикват дискомфорт у гърдите, е най-добре да ги изхвърлим.

Правене на гримаси

Свиването на мускулите на врата, на горната част на гърдите и на гърба по 20-тина пъти всеки ден има благотворно въздействие и оказва невероятен ефект. Това упражнение укрепва горния кожен мускул, който във формата на триъгълник се спуска от врата към гърдите.

Избягване на горещината

Гърдите ненавиждат горещината както на слънцето, така и на водата. Високата температура разширява кръвоносните съдове на повърхността на кожата, а това забавя кръвообръщението и отпуска плътта, следователно и тъканите, които поддържат бюста. Освено това слънцето допринася за преждевременно състаряване на кожата, като отслабва еластичността на влакнта. Укрепващо мускулите и стимулиращо кръвообръщението влияние оказва студената струя вода. Тя стяга тъканите. Студеното свива кръвоносните съдове, а резултатът - стегнати гърди. Този ефкт ще постигнем най-лесно с помощта на кратки душове със студена вода (ок. 2 мин.).

Плуване

Плуването, особено брусът, е отлично упражнеие за бюста. При брус движим плавно мускулите на гърба и на гръдния кош. Този приятен спорт е един от най-ефикасните, тъй като мускулите трябва да преодоляват съпротивлението на водата. Натискът й върху тялото е отличен масаж. Към него може да прибавим и следното упражнение:

Стъпваме на дъното (на басейна, реката или морската плитчина) така, че водата да покрие рамената ни. Разтваряме широко ръце, след което бавно ги прибераме отпред, усещайки съпротивата на водата. Повторяме упражнението 10 пъти.

Гимнастика

Упражнеията за красив бюст също са великолепно средство да запазим и поддържаме стегната и младежка формата им.

Масаж на гърдите

С нанесения върху гърдите крем, се правят нежни кръгови движения. Масажът има оросяващо и засилващо кръвообръщението въздействие.

Както виждате, изборът е голям. От него може да се възползват не само кърмещите мами, но и всички дами. Нужно е само мъничко време и добро желание.