.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Тайната за силата на монасите от Шаолин

Евгений Милов | преди 37 седмици
Снимка: Getty Images
Всичко е в ума

Легендарният манастир Шаолин е световноизвестен с школата на Дзен будизма и бойните си изкуства, като крие зад стените си традиции от над 1500 години.

монаси от Шаолин
Снимка: Getty Images

Шаолин е построен през 495 г. под влиянието на индийския монах Батуо, считан за първият, пренесъл официално будизма в Китай. Огромна роля за превръщането на манастира в това, което представлява и днес, изиграва друг индийски монах, установил се там през 527 г. - Бодхидхарма.

монаси от Шаолин
Снимка: Getty Images

Бойните изкуства и нечовешките демонстрации на физическа издръжливост са първото нещо, с което се свързват монасите от Шаолин, но една от най-важните им практики е медитацията (наричана "съзерцаване в стената"), като метод за духовно и цялостно развитие и постигане на просветление.

монаси от Шаолин
Снимка: Getty Images

Дългото стоене в статично положение на монасите по време на медитацията и молитвите ги отслабвало физически, затова Бодхидхарма създава редица двигателни упражнения за тялото, които стават основа за шаолинските бойни изкуства, а през 15-вековната история на манастира се създават над 200 различни бойни стила. 

монаси от Шаолин
Снимка: Getty Images

Кигонг медитацията (свързана със способността за концентрация и за дишане) при монасите в Шаолин е два вида - вътрешна (статична) и външна (динамична), която е свързана с физически упражнения и трениране на мускулите. 

монаси от Шаолин
Снимка: Getty Images

Първото нещо, което монасите в Шаолин правят, щом станат от леглото в 5 сутринта, е да направят 15-минутна кигонг медитация в седяща поза, след което провеждат 2-часова кунг фу тренировка и едва тогава сядат да закусват към 8 часа.

монаси от Шаолин
Снимка: Getty Images

Будистките монаси от Шаолин вярват, че силата идва единствено от ума - ето защо телата им не познават ограничения по време на упражненията.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите