.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Антония Григорова пробяга Ком – Емине за 5 дни и 23 часа

Васил Богданов | преди 45 седмици
Снимка: Facebook
Тя влезе в историята като първата жена, направила скоростно преминаване по маршрута

Антония Григорова си осигури място в историята като първата жена, направила скоростно преминаване по най-дългия туристически маршрут у нас – Ком – Емине. В ранните часове на 7 август тя докосна фара на нос Емине, изминавайки 600-километровото трасе по билото на Стара планина за 5 дни, 22 часа и 55 минути.

Многократната републиканска шампионка по ориентиране, ски бягане и ски ориентиране пое по дългия път на 1 август в 4:30 сутринта. Ето кратко описание на отделните етапи:

Ден 1: в. Ком – Витиня (100 км за 15 ч. 55 мин.)
Ден 2: Витиня – х. Козя стена (88 км за 19 ч. 22 мин.)
Ден 3: х. Козя стена – Узана (в 15:05 ч. достига връх Ботев)
Ден 4: Узана – Агликина поляна (в 06:34 ч. сутринта преминава през връх Шипка)
Ден 5: Агликина поляна – Ришки проход
Ден 6: Ришки проход – Емине

„Разбира се, главният мотиватор за начинанието е Кирил Николов – Дизела. С него се познаваме отдавна. Съжалявам, че не можах да участвам в неговите бягания, да бъда пейсър (човек, който бяга редом до атлета за кураж – бел.ред.) или с нещо друго да помогна. Досега жена не е опитвала да пробяга Ком-Емине. Ще се опитам да го направя за по-малко от шест денонощия... Когато не бягам, правя оригами, много успокоява нервите. Също така чета книги, обичам да правя десерти, като най-любими са ми мъфините. 6-годишният ми син с удоволствие си похапва от тях” – сподели Антония пред bTV в средата на юни.

Изключително горещото време през последните дни затрудни допълнително спортистката, която с постижението си отвори нова страница в богатата история на маршрута Ком – Емине. Той е изминат за първи път през 1933 г. от пътешественика и изследовател Павел Делирадев, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност самият Константинов първи дава идея за този маршрут, но не успява да я осъществи.

Близо 30 години най-бързото преминаване пеша е на Любомир Палакарчев – 5 дни и 14 часа. На 11 август 2015 г. Божидар Антонов го подобри, завършвайки за 5 дни, 10 часа и 10 минути. 18 дни по-късно, на 29 август 2015 г., Кирил Николов-Дизела постави нов рекорд, преминавайки маршрута за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди, с около 21 часа по-малко от Божидар Антонов.

С нормално туристическо темпо маршрутът се изминава за около 15 дни.

Антония се ангажира с проекта „Пътят КЕ 600”, тъй като има богат опит в дългите бягания. Тя е печелила ултрамаратоните Витоша 100, Трявна Ултра (141 км), Персенк Ултра (157 км) и Пирин Ултра (150 км). Неин треньор е Наталия Величкова.

Феновете на Антония, както и всички почитатели на планинските спортове, следиха през последните шест дни нейното движение чрез GPS проследяването в сайта на проекта.

Снимките, които публикуваме тук, са от Facebook профила на Антония Григорова.

За първи път жена ще се опита да пробяга трасето Ком-ЕминеСлед два месеца най-бързата българка в ски и планинското бягане ще се изправи пред 600-километровото предизвикателство

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите