.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Карта показва бъдещето на Земята, ако се затопли с 4°C

Евгений Милов | преди 1 година
Снимка: Parag Khanna
Глобалното затопляне на планетата ще превърне България в пустиня

Всеки ден четем стряскащи заглавия и новини за глобалното затопляне и климатичните промени на планетата, които са породени в вследствие на човешката дейност.

По какъв начин обаче една от най-големите заплахи за човечеството ще промени географията и живота на Земята? Американският експерт по международни отношения Параг Хана помага да хвърлим поглед върху реалните последствия върху планетата, ако се затопли с 4 градуса по Целзий.

Световната карта изобразява промените върху Земята, като топенето на ледовете от затоплянето ще рефлектира пагубно върху голяма част от сушата на Полинезия, Прибалтийските и Скандинавски страни, която ще остане под водата. Атласът плашещо напомня какво ще се случи с териториите на планетата, ако хората не положат усилия процесът да спре, за да бъде спасена околната среда.

Фактически, обширни площи на Земята ще се превърнат в пустиня - Амазония, Щатите, Южна Европа и голяма част от Азия, докато ледените територии на Сибир, Канада и части и Антарктида ще станат чудесни зелени площи за развитие на селско стопанство. Звучи като научна фантастика, но това е тъжната реалност, към която планетата отива.

"Затопляне с 4°C по-вероятно ще бъде катастрофално, отколкото просто опасно. В много от тропиците това би направило живота труден, ако не и невъзможен, като гарантира евентуалното топене на ледниковата покривка на цяла Гренландия и някои части от антарктическия лед", алармира проф. Стивън Шерууд от "University of New South Wales" в Австралия. 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите