.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Мечтите на 15-годишно транссексуално "Момиче" да стане балерина

Евгений Милов | преди 37 седмици
Снимка: Момиче
София Филм Фест представя филма на Лукас Донт, отличен с награда "Златна камера" в Кан

Пълнометражният дебют "Момиче" на белгийския сценарист и режисьор Лукас Донт е разказ за мечтите и стремежите на 15-годишно транссексуално момиче да стане балерина. 

"През 2009 г. прочетох статия в белгийски вестник за момиче, родено в тяло на момче, което повече от всичко искаше да стане балерина. Историята толкова ме порази, че продължих да мисля и да се връщам към нея и след години. Влюбих се в това момиче. За мен тя беше пример за сила и кураж и тогава си казах, че ако направя игрален филм, искам той да бъде за нея", разкрива идеята си Лукас Донт. 

"Когато с Анджело Тийсенс завършихме сценария, знаехме, че ще бъде изключително трудно да намерим някой, който да поеме предизвикателството на главната роля. Започнахме кастинг през май 2017 г. и се срещнахме с над 500 младежи - момичета и момчета, но нашият човек не беше сред тях. След това с хореографа Сиди Ларби Черкауи направихме кастинг с танцьори. И един ден през януари 2018 г. в стаята влезе момче на име Виктор Полстър. Той притежаваше всички качества, които търсехме: невероятен танцьор, много естествен и елегантен и само на 15 години. "Момиче" е неговият първи актьорски опит", допълва режисьорът.

За изпълнението си във филма Виктор Полстър получи наградата за най-добър актьор в конкурсната програма "Особен поглед" на Кан, а филмът беше отличен и с приза на ФИПРЕСИ, както и с "Queer Palm". Тогава "Variety" написа, че "Момиче" е "поразителен дебют, както за режисьора Лукас Донт, така и за изпълнителя на главната роля Виктор Полстър".

Филмът получи признанието "Европейско откритие" на Европейските филмови награди и още 13 отличия на авторитетни кинофоруми в целия свят, а през март ще го видим в програмата и на 23-ия София Филм Фест.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите