Първият Виенски бал в София се организира на 8 януари 1880 г. в двореца на новия български княз Александър Батенберг. Два века по-късно виенският бал продължава да означава благотворителност и блясък. Дрескодът за официалните гости е строг - дълги рокли за дамите и фракове за мъжете. 

Андреа Вике, посланик на Австрия
Снимка: Евгений Милов

Сред гостите на бала в София тази година бяха австрийският посланик в България Андреа Вике, кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на вътрешните работи на България Младен Маринов. Йорданка Фандъкова беше с елегантна черна рокля на дизайнерката София Борисова.

Снимка: Евгений Милов

Парите от куверти, томбола и аукцион ще бъдат дарени за благотворителна кауза - апарат за ранно диагностициране на рака на гърдата в болниците в Видин, Лом, Свищов, Тутракан и Силистра. На миналогодишния виенския бал в София бяха събрани над 50 000 лева. 

Младен Маринов, министър на вътрешните работи на България
Снимка: Евгений Милов


Тази година гостите на виенския бал в София се насладиха на четиристепенното меню, като опитаха салата с херинга, преди да преминат към предястие с шунка от провинция Щирия, гарнирана със сърчица от артишок. Основното ястие беше агнешко каре със сос с розмарин, рагу от чушки и пюре от сладки картофи. Десертът - лешников нуга крем с мус от дренки. 

Снимка: Евгений Милов

"Това е най-интересното - трябва да е толкова вкусно, колкото е и в Австрия, но и 100% да покрива вкусовете на българските гости", каза шеф-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер.

Снимка: Евгений Милов

По традиция първият танц се изпълнява от дебютантите, а как премина събитието в съботната вечер - вижте от снимките в галерията по-горе.