Може да ви звучи налудничаво да използвате като маска за лице същия продукт, с който закусвате сутрин, но киселото мляко може да има чудесен ефект за кожата. Благодарение на пробиотиците в него, разбира се, добрите бактерии във ферментиралите продукти.

Според британската козметичка Таня Фъргюсън пробиотиците почистват и успокояват кожата, като възстановяват нарушения баланс в микробиома.

Пробиотиците се съдържат във ферментиралите храни и напитки (кисело мляко, кефир, мисо, кисело зеле, комбуча) и са способни да направят чудеса не само за хранисмилателната система на организма, но и за кожата.

Снимка: iStock

Маските с кисело мляко върху лицето помагат за облекчаването на редица проблеми, свързани с възпалението на кожата - акне, екзема, розацея и дори признаци на преждевременно стареене.

Тайната на киселото мляко за кожата се крие във възстановяване на небалансираната микробиома - естествените микроорганизми, които осигуряват свежия и здрав вид на кожата.

Съвременният начин на живот (мръсен въздух, нездравословна храна, козметика) може да се отрази негативно върху микробиомата на кожата, затова специалистката съветва да бъде третирана с пробиотици от киселото мляко.