Шоколадът е един от най-добрите приятели на жената. Той е до нея, когато тъгува, когато я боли, никога не й изневерява и никой няма да счете, че е невъзпитано, ако го оближе от пръстите си. Пристигаме в ресторант Corso, за да откликнем на едно вкусно предизвикателство, в което ще има и шоколад. А именно да ни научат как се приготвя един от вкусните им десерти и да се опитаме да го приготвим толкова добре (че и по-добре), колкото го правят там.  

Нашият учител и съперник в това предизвикателство ще бъде Иван Сарамандов - сладкар в ресторанта. Ако някога сте искали да завършите вечерята си с нещо по-различно от кисело мляко с конфитюр, палачинка с мед или бисквитена торта, тук може да се насладите на приятно разнообразие - тарт екзотик с ганаш от маракуя, крем от лайм, карамелизирани екзотични плодове и кокосова бисквита; арт десерт, който може да си нарисувате сами; профитерол с крем от виолетки, безглутенова торта от натурален шоколад, смокини и лешници; чиаколада от кокосово мляко, банан, манго, мед и чия; кафе за хапване, и др. Посетителите на Ателието за десерти могат да наблюдават директно как се правят арт десертите, които са си поръчали.

Шоколадовият тарт с чили ще приготвим в няколко основни стъпки. За начало се оформя кошничката. За перфектни, гладки ръбове в ресторанта използват специален уред. У дома вие може да я направите като просто сложите малко повече тесто, така че то да излезе над стените на формата, а след това да изрежете прецизно с нож или шпатула. Приготвените вкъщи кошнички може да използвате дори след 3 дни, а ако замразите във фризера и след повече.

Какаовата кошничка е готова за пълнене
Снимка: Евгений Милов

Ганашът се получава при смесването на висококачествен шоколадов чипс и животинска сметана в съотношение 1:1. Сметаната трябва да кипне и с нея да се залее шоколадът. От топлината той се стопява. Нужно е само внимателно да разбъркате, за да се получи хомогенна смес и вече имате чудно вкусен ганаш.

Залейте с топла сметана, за да се стопи шоколадът.
Снимка: Евгений Милов

Сипете го в пош. Ето това е една от най-големите трудности, пред които се изправят много жени. Иван ни разкрива още една сладкарска тайна. Когато правите това вкъщи, просто сложете плика, който ще използвате, във фуния за пълнене на бутилки. Тя ще придържа стените му и количеството крем ще се пълни равномерно и без цапаници. От ганаша се изсипва малко количество, което се разпределя в какаовата кошничка с шпатула.

Снимка: Евгений Милов

Тук дори Иван признава, че сме се справили по-добре от него. 1:0 - LadyZone повежда.

Снимка: Евгений Милов

Следващата стъпка е пълнене с кремю. А накрая – една дълга спирала от вкусна лешникова паста. Представяли ли сте си някога, че сладкарите могат да използват грамофон, за да украсяват десертите си? Е, и ние не бяхме. Но старият грамофон е чудесен помощник, за да се получат равномерни спирали. Тартът се поставя в центъра, грамофонът се пуска, и всичко,което трябва да правите, е само да изстисквате равномерно от сместа. Въртенето на десерта върши всичко останало.

Снимка: Евгений Милов

Ето тук не се справяме много добре и резултатът вече е 1:1.

Двата тарта - левият е на LadyZone
Снимка: Евгений Милов

За финал – украса с какао, пастичио и запечени лешници.

За да бъде десертът украсен с апетитната кафява пудра само в едната част, над половината му се поставя плоскост. По средата се оформя тънка зелена линия с пастичио. Лешниците се разполовяват и средата им се запича с горелка. Подреждат се несиметрично. Шоколадовият чили тарт е почти готов. Иван нанася финалните щрихи за атрактивна визия – какаови трохи, мармалад от екзотични плодове и шоколадова елипса. Междувременно ни издава още една тайна. За да оформите елипсата, трябва да използвате лъжичка, която е предварително затоплена. Заради високата температура шоколадът лесно се превръща в апетитна елипса. Ако не го направите, вкусотията просто ще залепне и формичката няма да бъде красива.

Снимка: Евгений Милов

Решаваме да заровим ръкавиците – в случая те са гумени, защото във всяка професионална кухня трябва да има перфектна хигиена, и вместо да се съревноваваме, просто да се насладим на вкусния десерт.

Снимка: Евгений Милов

А той е толкова вкусен, колкото е красив! Жена, която обича шоколад, не може да лъже...