Доналд Тръмп е обвинен в расизъм, заради своя публикация в социалната мрежа Туитър. Републиканецът адресира туита си към цветнокожи жени от американския Конгрес, които са представителки на Демократическата партия. Президентът ги обвини, че произхождат от държави, чиито правителства са „пълна и тотална катастрофа“ и им предложи „да се върнат там, откъдето са дошли“. Оказа се, че публикацията се отнася до представителките на Конгреса Александрия Окасио-Кортес, Рашида Тлаиб, Аяна Пресли и Илхан Омар. Тръмп е известен с острия си език в социалните мрежи. Неговите публикации не минават през филтъра на етиката в политиката. Той не се страхува да назове нещата с „истинските им“ имена. Ето я пълната му публикация по адрес на четирите жени от конгреса:

 

Но с истинските им имена ли ги назова Тръмп? Наистина ли тези жени идват от други държави? Или просто са американски граждани, чийто цвят на кожата не е бял?

Снимка: Getty Images

Александрия Окасио-Кортес е родена в Бронкс, Ню Йорк. Родителите й са от Пуерто Рико. Тя е с американско гражданство и е отраснала в щата Ню Йорк. Учи в Бостънския университет и завършва специалност „Международни отношения“. През 2018 г. Кортез е избрана да представлява 14-ти окръг на Ню Йорк в Конгреса. Тя е привърженик на идеите за забрана на оръжията, за по-голям брой американски гражданства на имигранти. Ето какво отговаря тя на публикацията от Тръмп:

Снимка: Getty Images

Рашида Тлаиб е родена в Детройт. Родителите й са от Палестина, но тя отраства в САЩ. Тя е завършила Университета Уейн Стейт в Детройт, а по-късно и Правния колеж „Томас М. Кули“. Избрана е да представлява Мичиган в Конгреса, а още от първия си работен ден там призовава за дискредитирането на Доналд Тръмп. Тлаиб също като съпартийничката си Кортез подкрепя премахването на ICE (Имиграционната агенция на САЩ). А ето какво отговори тя на Тръмп:

Снимка: Getty Images

Аяна Пресли е родена в Синсинати, Охайо, но е израснала в Чикаго, Илинойс. Родителите й са американци. Учи в Бостънския университет. Тя е представител на Демократическата партия и е избрана да представлява Масачузец. Пресли също подкрепя идеята за премахване на ICE, както и протестите срешу полицейското насилие срещу цветнокожи. А ето какво отговори на американския президент след публикацията му:

Снимка: Getty Images

Илхан Омар е единствената от четирите, която не е родена в САЩ. Тя е имигрант от Сомалия. Напуска родната си страна като дете, заедно със семейството си. Местят се много, но накрая се установяват във Вирджиния, където Илхан отраства. Омар получава американско гражданство на 17 години. Тя завършва Универститета на Северна Дакота. Омар е избрана през 2018 г. за представител на Минесота за Конгреса. Тя е привърженик на идеята за безплатно обучение на деца от семейства, чийто доход е под 125 000 долара/ годишно. Тя подкрепя движенията в полза на гей обществата. Но също като Кортез, Тлаиб и Пресли е против ICE. Ето го и отговора й на публикацията на Тръмп:

Републиканската партия не коментира изобщо възникналия скандал. Говорителката на демократите Нанси Пелоси отбеляза следното: "Когато Доналд Тръмп казва на четири конгресмени да се върнат там, откъдето са дошли, той потвърждава, че планът му "Да направим Америка велика" всъщност винаги е бил "Да направим Америка бяла". Различията ни са нашата сила, а единството е нашата власт".

Много американци обвиниха Тръмп в расизъм и ксенофобия. Естествено има и такива, които са напълно съгласни с мнението на президента. Ето някои от най-отличителните публикации в социалната мрежа: