Благодарение на тези анти-технологични очила вече ще можете да се насладите спокойно на храната в обедната почивка или на питие в любимия бар, без да се разсейвате от телевизори по стените.

"Наистина бяхме вдъхновени от факта, че американците прекарваха над 10 часа на ден в гледане на екрани. Съвременният човек е изложен средно на 5000 реклами дневно. Полезно е да имате някаква утеха и почивка от всичко това", коментира Айвън Кеш, основател на "IRL Labs".

Името на "IRL Labs" идва от английското "In Real Life", което в превод означава "В реалния живот". И точно това е предназначеноето на очилата - да ни върнат отново усещането за реалността - без цялата дигитализация, с която е съпроводена днес.

Очилата са вдъхновени от научнофантастичния филм "Те са сред нас" от 1988 г. и изглеждат доста култово.

Снимка: IRL Labs

Стартъп компанията предлага "дигитална детоксикация" със специалните очила, които "заглушават" екраните и ги правят да изглеждат черни, когато гледаме през специалните им лещи.

Очилата на "IRL Labs" използват завъртени поляризирани стъкла, за да блокират излъчваната от екраните светлина.

"Екраните са вертикално поляризирани и повечето поляризирани очила са също вертикално поляризирани - така по същество все още можете да виждате екраните", заявява основателят на компанията.

 

"Осъзнахме, че когато сложите нормален чифт слънчеви очила пред очите си, но завъртени на 90 градуса, това блокира излъчването на екрана. Така че ние просто завъртяхме поляризираните лещи на 90 градуса", добави той.

"IRL Labs" вече е доставила 2500 чифта очила този месец след успешна кампания за финансиране в Kickstarter. Компанията е спечелила поддръжници от 50 страни в света, като най-много са от САЩ, Франция и Великобритания.

Стъклата блокират излъчването на светлина от LED, LCD и някои компютърни екрани, но не и OLED екрани. Очилата на "IRL Labs" не блокират излъчването на цифрови билбордове, смартфони или таблети.

"Определено мечтая за свят, в който всеки има повече контрол над медийните реклами и технологиите", обосновава морално значение на очилата Кеш.

От "IRL Labs" казват, че са получили оферти от големи търговци на дребно, въпреки че не са фокусирани върху масовото им производство. Компанията предпочита да подобри модела, като бъдещият блокира повече видове екрани. Планирано е дори академично партньорство с Университета в Рочестър през есента на 2019 г.