Наша читателка споделя полезен опит, а ние й се доверяваме. Ако и вие имате какво да ни кажете, пишете ни тук

Темата за спестяването е много актуална в последните месеци. В следващите редове ще се опитам да помогна на тези, пред които за първи път в живота стои тази задача.

Ако и на вас не ви се е налагало досега да спестявате, не изпадайте в паника. Повярвайте, това е просто още един урок, който ще научите, при това бързо и лесно. И може би единственият начин, по който бог /съдбата, висшата сила, аллах или както го наричате/ ще ни подтикне да се храним и живеем здравословно.

Като начало първото правило – намаляването на разходите е закърпване на положението, а решението е увеличаване на приходите. Така че, на първо време се опитайте да намалите разходите – тези, които според вас е възможно да бъдат намалени. Постепенно с времето ще се научите да контролирате разходите си, да съставяте бюджет и по-важното – да го изпълнявате. Но всичко с времето си. Не се опитвайте да станете „световен шампион” в област, която изобщо или малко познавате.

Като цяло разходите на едно домакинство са няколко основни вида:

- месечните сметки (ток, вода, парно);

- транспортни разходи (вътрешноградски обществен транспорт, гориво за автомобила, ежедневни междуградски пътувания ако живеете и работите/учите в различни градове, транспорт до вкъщи ако учите/работите в друг град и се прибирате у дома периодично);

- храна;

- за училище/учебници (ако в семейството има ученици или студенти);

- за лекарства.

Като студенти разпределяхме паричките, които родителите ни изпращаха в специално надписани пликове. Надписите бяха – наем, ток, пътни, храна и ФИЧ. Последното се превежда

„Фонд И аз съм Човек”

Ако за вас спестяването е новост, то можете да започнете и вие така. Целта на цялото разпределение е да останат повечко парички в плика ФИЧ, но уви, това рядко се случваше. Предполагам, че и при вас ще бъде така, но това да не ви отчайва. Все пак вие все още се учите.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosИ тук да напомня – решението на проблема с недостига на парични средства в едно домакинство е увеличаване на приходите. Това означава, че в момента, когато усетите, че „положението се клатушка”, освен преглед и намаляване на разходите,

вашата основна цел е да измислите начин да увеличите приходите си

И разбира се, да го реализирате. И защо само един начин? Слушайте какво говорят вашите приятели – може случаен разговор да ви даде гениална идея. Слушайте и се интересувайте другите хора как се справят. С две думи – събирайте информация по всякакви начини, все пак повечето професии и начини за печелене на пари вече са измислени, вашата задача е да намерите измежду всичките точно този, който на вас ще ви върши работа.
 

И тук е мястото за второто правило – недостигът на парични средства е финансов проблем и той се решава с финансови средства, а емоционалните проблеми се решават с емоционални средства. Никога не смесвайте двете! Опитайте се да погледнете ситуацията трезво и отстрани. Никой не казва, че е лесно. Все едно не става дума за вас, а за някой съвсем непознат. Не търсете вина у себе си или у партньора си – това са емоционални категории и проблеми, а вие имате финансов проблем, така че намерете финансовите средства, които ще ви помогнат да го решите.

А за всяка победа се награждавайте – с почерпка, целувка, с любов... Ознаменувайте победата, колкото и малка да е тя. В случая победа е дори когато успеете да изкарате месеца, вмествайки се в парите, с които разполагате, без да искате на заем.

С пожелание за много победи и много любов - искрено ваша Атрафо