Доброто изкуство отразява реалността, но рядко това се случва с такъв детайл, с какъвто го прави арт проектът Self-Reflected на невролога д-р Грег Дън. В центъра на работата му стои човешкият мозък, а повече за него ще научите на 22 август от 20 ч. в клуб "Gramophone" по време на лекция от поредицата "Skeptics in the Pub".

Д-р Грег Дън създава "Self-Reflected" в партньорство с физика д-р Брайън Едуардс, като проектът изключително детайлно представяне на мозъка с отразителна офортна технология, която показва деликатната хореография на нашите неврони. 

Творбата показва разрез на човешки мозък с всеки от неговите 500 000 неврона, изработени от фини златни пластинки. Благодарение на детайлната изработка, при осветяване на проекта чрез отражение се симулира движението на сигналите в мозъка и фината хореография на нашите неврони. Паното с размер 2,44 х 3,66 метра е част от постоянна експозиция на американския "Franklin Institute" във Филаделфия.

По време на презентацията си д-р Дън ще представи своя проект с видео записи, като ще разкаже за отнелата две години подготовката на Self-Reflected, която включва рисуване на ръка, адаптация на неврологични данни, алгоритъм за симулация на мозъчните процеси, фотолитография, осветителен дизайн и позлатяване.

Събитието е част от поредицата срещи за популярна наука "Skeptics in the Pub". В София вече са организирани над 20 такива събития с около 100 гости всяко, а сходни събития се организират в повече от 20 европейски държави. Темите са разнообразни и се простират от астрофизика и неврология до автоимунни заболявания и генетика.