И до ден днешен вярваме, че тя въздейства върху нашия живот и поведение. Днес множество експерти и астролози уверяват, че действително Луната оказва силно влияние върху нас. 

#Новолуние
Новата луна е първата фаза от лунния цикъл. Тя обикновено се дефинира като време на ново начало, на чиста или празна страница. Това е моментът, в който трябва да съберете мислите си и да планирате събитията, които предстои да реализирате през следващата лунна фаза. Вашата мисия може да е насочена към най-различни дейности от сферата както на физическия, така и на духовния живот. Дали ще планирате старт на нова диета за отслабне или ще се посветите на изучаването на нов музикален инструмент, сега е времето да направите своите планове, за да постигнете целите си.

#Нарастващ Полумесец
Времето на нарастващия Полумесец е времето, когато трябва да обявите открито намеренията и надеждите си. Това „съобщение” може да го оповестите с думи, но може ида го напишете на лист хартия или в дневника си. Това ще ви даде личен стимул да се придържате всеотдайно към целите си и да не се отказвате от тях.

#Първа Четвърт
Първата четвърт на Луната е първата фаза на действие в лунния цикъл. Това е времето, в което трябва да започнете да реализирате предварително направените от вас планове.
Първата Четвърт на луната е и времето, което ни насърчава да се справим с предизвикателствата, независимо дали смятате, че сме подготвени за тях или не. Може да ви се наложи да вземете бързо решение на място, за да продължите успешно към реализирането на планираните от вас задачи.

#Преди Пълнолуние
Това е време за приспособяване и усъвършенстване на плана ви за действие. Учете се от грешките, които сте направили по време на първата четвърт. Помислете върху първоначалния си план за действие. Може би сте осъзнали, че сте работили върху нещо, което всъщност не искате да правите и което не ви носи радост и удовлетворение. Сега е времето за корекция.

#Пълнолуние
Пълната фаза на Луната е времето, в което вие сте на ход. Бъдете уверени в мисията си и да преминете смело през нейната реализация. Няма връщане назад след тази фаза. Имате само още две седмици, за да усетите резултатите от положените усилия и проявената смелост. Това е времето, в което трябва да докажете пред себе си, че намеренията ви са били сериозни и че вие имате сила да ги превърнете в реалност.

#След Плънолуние
Тази фаза от лунния цикъл е времето, в което трябва да бъдете благодарни за постигнатото от вас и да споделите напредъка си с хората, които са ви дали подкрепата си и са ви вдъхнали кураж. Това е момент, когато вие вече трябва да сте доказали способностите и качествата си както на себе си, така и на околните. Пълнолунието е време, в което вие сте в стихията си и демонстрирате сериозността, с която сте се заели с постигането на своята мисия, без значение дали сте я довели до край или сенамирате по средата.

#Последна четвърт
Последната четвърт на лунната фаза е време, в което можете да простите или помогнете на някого. Това е първият етап за поставяне основите за ново начало.

#Намаляващ Полумесец
Тази фаза от лунния цикъл е предназначена за почивка, релаксация и възстановяване. Преди да предприемете действия по пътя към реализиране или продължаване на своята мисиля, първо поемете въздух. Сега е моментът да се отдадете на пълноценен отдих и почивка, да се заредите с нови сили и енергия, които ще ви послужат за следващите фази.