Годината на Металния плъх започва на 24 януари 2020 г. в 23.42 ч. българско време и продължава до 11 февруари 2021 година. Плъхът управлява часовете от 23.00 ч. до 01.00 ч.

Сезон: зима, месец декември
Елемент: Вода
Съответства на зодиакален знак Стрелец

Годината на Металния плъх ни налага своите изисквания, които имат допирни точки с тези, наложени ни от  Земния глиган – непоносимост към меркантилността, наказания за непочтените действия и помисли, подкрепа за честните, дейни и идейни хора.

Знаците от Източния хороскоп ще откриете в zodia.bg >>

Съгласно класическия зодиак Плъхът съответства на Стрелеца и ни подтиква в годината на своята власт към крайности в поведението, които са изразени и при представителите на останалите зодиакални знаци. Както сме очарователни, привлекателни, спокойни, уравновесени и весели, така в неочакван миг словесната агресия, прераства в нападателно поведение. Усещането за тревожност, без да осъзнаваме за какво, е причина за раздразнителност и избухливост. Защитаваме се, като нападаме, така пада цялата ни естествена защита и сме лесно уязвими. Не бива да допускаме прекалена мнителност да трови дните ни и да се затваряме в себе си. От нас зависи да надмогнем страховете си към какво ли не, засилени в годината на Плъха.

За мнозина първата половина на годината е проверка за тяхната коректност и издръжливост. През април и май промените са заложени – нова работа, преместване в друг град или държава. Лятото е спокойно, защото всичко, което сме започнали от началото на годината, дава своите плодове. Именно през топлите месеци ще осъзнаем дали сме направили верните крачки в началото на годината на Плъха. А краят на лятото ни налага да планираме не само месеците до края на годината, но и за първата половина на 2021 година.

В годината на Плъха всички, които са предприемчиви и практични, изискват от своите подчинени да са дейни и целеустремени, да дават всичко от себе си при изпълнение на поставените задачи. Плъхът умее да дарява щедро, но само тези, които са го заслужили.

За да успяваме, сме длъжни да работим и за себе си, но и за другите хора. Да надмогнем притесненията си, ако ни поставят необичайни или нови за нас задачи. В наша полза е да се съобразяваме с мнението на колегите си и в семейството, вместо да се хвърляме със затворени очи към новото и непознатото въпреки ясното осъзнаване, че можем да се провалим. Но дори и ако се сблъскаме с тези проблеми, сме длъжни да следваме мечтите си.

Във финансово отношение можем да постигнем стабилност заради пестеливостта на Плъха, който никога не се жали от недоимък, защото е готов да пожертва и личните си интереси, и хобито си дори, но да спастри за черни дни. Е, чак в такива крайности не ви съветвам да залитаме, но допълнителна работа не бива да отказваме.

Можем да влагаме спечелените пари и да живеем от лихвите или приходите от успешни инвестиции, но всичко, което предприемаме, да е с мярка и без надскачане на собствените възможности. Нека не забравяме, че. Металният плъх не обича да рискува и затова не подкрепя авантюристите и любителите на хазарта.

Въпреки че обича материалната страна на живота, Плъхът не е безразличен към чувствата. Ако е сам, страда горко, чака любовта и с радост създава семейство. Но понеже е работохолик, често не успява да съвмести работата с любовта. Намерим ли средата си, особено ако чувствата ни са издържали на изпитанията на времето, ще постигнем неземно щастие и хармония. И още едно изискване в годината на Плъха – не живейте сами за себе си, без значение дали сте срещнали половинката си, дали сте създали семейство и имате или очаквате деца.

В здравословно отношение сме стабилни, издръжливи и дори и ако имаме проблеми, те бързо ще отшумяват. Преумората през пролетта на 2020 година може да породи проблеми с нервната система, да сме раздразнителни, да страдаме от безсъние. През лятото е в наша полза да се пазим от претоварване с физически труд, за да избегнем травмите, които може да се превърнат в изнервящи ни хронични болежки.

Спазваме ли изискванията, които ни налага Плъхът, ще се радваме на сбъднатите си мечти, а доволството от изпълнените планове и постигнатите цели ще изпълва дните ни с житейска наслада.