Високосна година е година с 366 дни (вместо 365), тоест година, в която присъства датата 29 февруари. Високосните години са начин да се нагоди календарната година към астрономическата и към сезоните.

Следват най-разпространените поверия и суеверия, съществуващи от древни времена до днес. Дали ще ги спазвате или не, изборът е ваш. Нашата идея пък е да се позабавлявате. 

  • Носи се сребро

Едно от най-древните и разпространени поверия за високосната година е носенето на сребро. Хората от много краища по света и до ден днешен вярват, че среброто има силата да гони лошия късмет от собственика си. Те считали, че високосната година носела беди със себе си и че среброто имало способността да ги неутрализира. Затова в миналото те носели сребърна монета за здраве, а днес се окичват със сребърни бижута. Интересно е схващането, че на среброто се гледало като на свещен метал, който притежава силата да предпазва собственика си от негативни енергии и зли влияния.

  • Не се строи къща

Според поверието издигнатият през високосна година дом го застрашава разруха, бедност и пожар. Хората вярвали, че обитателите на такъв дома са най-силно застрашени от болести и нещастия.

  • Не сменяйте работата си

Поверието гласи, че късметът е далеч от хората, започнали нова работа през високосна година. Счита се, че тя ще донесе нещастие на служителите си, стрес и много негативни емоции. Така че, ако сте суеверни и решите да сменяте работата си, по-добре го направете през следващата година.

  • Природните катаклизми зачестяват

В миналото хората вярвали, че високосните години носят със себе си най-много природни бедствия и разрушения. Тогава природата възстава срещу несъобразеното отношение на човека към нея – изригват вулкани, стават наводнения и мощни земетресения

 

Снимка: unsplash.com
  • Не се сключват важни сделки, не се продава недвижимо имущество и ценни вещи

Според поверието на високосна година не бива да се сключват договори с банки, да се продава недвижимо имущество и ценни предмети. Подобни сделки биха донесли само финансови загуби и разочарования на притежателите си. В западните страни се считало, че 366-те дни в календара вещаят лош късмет, заради дяволското число 66, което влиза в състава на общия брой календарни дни.

  • Родените на високосна година са късметлии

И като заговорихме за новородени, напук на всички гореизброени лоши поверия, се смята, че бебетата, родени на високосна година, са изключителни късметлии и защитени от всякакви бедствия. Хората, появили се на бял свят през такава година, се отличават с рядко чувство за хумор, те са дружелюбни, контактни и добронамерени към целия обкръжаващ ги свят.

  • Родените на 29 февруари не бива да празнуват на този ден

Счита се, че хората, родени на тази дата, са богоизбрани и големи щастливци. Въпреки това, според поверието, родените на 29 февруари, е добре да празнуват рождения си ден на 28 февруари или на 1 март. Честването му на точната дата не е за предпочитане, тъй като това можело да донесе лош късмет на рождениците.

  • За късмет оставете първият дъжд да ви навали хубаво

В някои краища на света хората вярват, че високосната година ще донесе здраве, късмет и благоденствие на всеки, осмелил се да излезе без шапка или чадър под първия дъжд на високосна година.