Лабне, лебни или лабан са имена на пресен млечен продукт, който много напомня на крема сирене и се приготвя от цедено кисело мляко. Попадали са ми варианти направени и от кефир, козе или овче кисело мляко, но класическият вариант от близкия изток и Северна Африка си остава този от краве мляко. Лабне е на почит не само в Ливан, Йордан, Палестина, Сирия, Египет а и близо до България в Кипър и Турция.

Лабне може да се консумира натурално, смесено с подправки, мариновано в зехтин и билки, както и изсушено. Най-често ще го срещнете прясно под формата на малки топченца, сервирани със зехтин, маслини, сушени домати, и плоски хлебчета.

Много хора закусват с кисело мляко като го смесват с плодове, ядки или зърнени продукти. В случай че предпочитате солена закуска, лабне е нов начин да използвате кисело мляко и да се възползвате от хранителните му качества – пробиотици, ценни мастни киселини и белтъчини.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Този вид ‘’сирене’’ е много подходящ за начинаещия готвач, тъй като реално няма къде да сбъркате, а резултатът е винаги вкусен и с добра консистенция.

За да го приготвите са ви нужни поне 2 кофички кисело мляко и тензух за сирене.

Разбъркайте киселото мляко с морска сол на вкус. Вържете кислото мляко в тензух и го оставете да се отцеди за една нощ. На сутринта го прехвърлете в нов сух тензух, притиснете го под тежък предмет и го оставете в хладилника до вечерта. Може да използвате така полученото лабне по няколко начина:

Използвайте го вместо крема сирене: може да го намажете на филийка или да го използвате във вегетариански сандвич с домат, каперси, маслини или хумус.

Украсете салата: оформете малки топченца от лабне, подправете ги със зехтин и украсете с тях зелена салата или салата от печени чушки и домати.

Направете го пикантен: смесете малко лабне с лют и сладък червен пипер, друга част с черен пипер и лимон, трета с паста от хрян или уасаби. Сервирайте с месо или плоски питки.

Пригответе антипасти: направете рулца от филийки печен патладжан и лабне, добавете мариновани тиквички и гъби, маслини с бадем и се насладете на това чудесно мезе

Мариновайте в буркан: Малките топченца може да оваляте в подправки или билки, да сложите в буркан и да залеете със зехтин. Така може да си извадите няколко за закуска или за украси.

Със съдействието на www.artofrealfood.com