.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Карта на затлъстяването в Европа

Евгений Милов | преди 14 седмици
Twitter/Terrible Maps
Снимка: Twitter/Terrible Maps
Къде се намира България с 25% затлъстяване на населението?

Далеч сме от времената на Рубенс, но рубенсовите форми на дамите, така характерни за картините на фламандския художник от Барока, се превръщат в символ на 21 век. Заради затлъстяването.

Евтината, висококалорична "фаст фууд" храна помага за разпространението на затлъстяването в развитите страни по света (и не само), превръщайки го е един от най-големите бичове на съвремието.

Като резултат средният индекс на телесната маса - мярка за телесните мазнини въз основа на височината и теглото на възрастните - расте непрекъснато нагоре в развития свят.

затлъстяване
Снимка: iStock

Всеки може лесно да изчисли своя индекс на телесната маса тук. Под 18,5 се приема, че имате тегло под нормата. Нормалният диапазон на теглото е между 18,5 - 25. Имате наднормено тегло от 25 до 30, а над 30 - затлъстяване. 

Затлъстяването е медицинско състояние, което означава, че сте натрупали достатъчно телесни мазнини, за да се отразят негативно върху здравето ви, тъй като увеличава риска от диабет, остеоартрит, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Така според карта на Европа, представена от Terrible Maps, от затлъстяване страда 25% от населението на България. Нещата са най-зле в съседна Турция, където над 32% от хората са затлъстели. На Стария континент по затлъстяване България изпреварват още само Малта, Великобритания, Литва, Унгария и Чехия.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?