.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Чаша чай или вода с кубчета лед ще ви разхладят по-добре

Боряна Константинова | преди 1 година
Чаша чай
Снимка: istockphoto.com
Изследователите дават отговора на една стара теория

В горещия летен ден едва ли много ви се пие чай или топло кафе, но се смята, че това е най-добрият начин да намалите телесната си температура. Теорията се основава на това, че приемът на топли напитки кара организма ви да се охлажда чрез потене.

През 2012 г. се провежда изследване в Университета на Отава по темата. Изводът е, че топлите напитки наистина предизвикват организма да се охлади. Охлаждането става чрез потене и е важно потта да се изпари.

Горещата напитка е по-топла от телесната ви температура и добавяте още топлина в тялото си, но чрез течност. Количеството също е важно, защо така давате на тялото си ресурс за потене заедно с топлината, която добавяте. Идеята е да избегнете дехидратирането.

Напитка на плажа
Снимка: istockphoto.com

Ефектът няма да е положителен в случай, че потта не може да се изпари от кожата ви. Ако сте облечени с твърде много дрехи в горещ ден и потта капе от тях, то топлата напитка ще бъде още по-лошо нещо за вас. Потта ще остане по дрехите ви и по вас, а не това е целта.

Не е особено приятно да пиете чай в жегите, но реално ще ви разхлади повече от чаша  студена вода. Времето е страхотно - затова обличайте бикините, лягайте на плажа и поръчайте чай вместо ледено фрапе.

7-те най-добри плажа в света, които не са пренаселени от туристиВижте класацията на "GQ" преди старта на лятото
Имахте ли романтични нощи през лятото?