Някои родители все още смятат, че шамарите са правилният начин за дисциплиниране на децата… Не, възпитанието чрез бой не само не изгражда правилно децата в ранна възраст, но ефектът от пляскането има отзвук върху поведението им години наред по-късно през живота.

Резултатите от изследване на американски учени от "University of Missouri" сочат, че дисциплинирането чрез физическо насилие, включително зашлевяване, може да има негативно въздействие върху поведението им развитие в тийнейджърска възраст. Прочуването обхванало близо 2000 двойки майка-дете, чието поведение било проследено от 15-месечна възраст до 10-11 години.

Настоящото изследване видимо посочва дългосрочните негативите от физическата дисциплина, коментира проф. Густаво Карло, директор на Центъра за семейни политики и изследвания към университета.

Снимка: iStock

Децата, на които в ранна възраст са били налагани сериозни наказания, стават по-агресивни и раздразнителни в тийнейджърските години, същевременно демонстрирайки по-ограничени прояви на позитивно поведение - като склонност да помагат на другите. 

Учените засега не могат да уточнят защо подобно поведение се отключва предимно у афроамериканските деца, за разлика от останалите с европейски и американски произход, но проучването показва, че децата, които се научат сами да регулират емоциите си, много по-рядко развиват агресивно поведение без оглед на етническите различия.

"Много е важно родителите да се въздържат от физически наказания в ранна детска възраст, защото нанасят дълготрайни вреди. За да ги възпитат правилно, родителите трябва да ги научат да контролират поведението си отрано", допълва специалистът.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Developmental Psychology".