.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Колко джобни да даваме на детето за училище?

Росица Николова | преди 1 седмица
Пари
Снимка: iStock

Колко пари да давам на детето си, когато започне училище – този въпрос си задават много родители в началото на учебната година. Еднозначен отговор, разбира се, няма. Основните фактори, с които е редно да съобразите решението си, са – възраст на детето, емоционална интелигентност, вид на училището, което посещава, условия, семейни финансови възможности и др. Психолозите съветват първоначално да даваме на ученика пари всеки ден, а на по-късен - да му отпускаме седмичен бюджет.

Джобните пари за ученика нарастват правопропорционално с възрастта и способността му да оценява стойността им. Даването на пари на децата е едно от действията с висока възпитателна посока. Когато е пряк участник в спестяването или харченето им, по-лесно и обективно може да оцени и получаването им.

Според една широко разпространена в родителските форуми формула, сумата, която детето трябва да получава, е равна на възрастта на детето, умножена по 50 ст. Така първолакът на 7 г. следва да получава по 3.50 на ден. 

В зависимост от училището, което посещава, на първокласниците може и да не е позволено да ходят сами до училищна лафка или магазинче. В такъв случай детето няма нужда от джобни пари. Изхранването обикновено е в столовата или подсигурявате вода и храна, които си носи.

първокласник
Снимка: Thinkstock

От втори до четвърти клас децата получават средно между 2 и 5 лв. дневни джобни. Носенето на вода и закуска от вкъщи отново е препоръчително, особено с оглед качеството на храната, което ученикът получава. За съжаление, всички сме виждали тестените закуски с няколко капки кетчуп и парче салам. Дневните пари се дават не само за да си купува детето нещо, но най-вече за да се научи да работи с тях, да преценява само колко и за какво да ги похарчи.

От пети до седми клас сумата варира от 5 до 30 лв. В джобните дневни суми са включени пари и за тренировки, хапване навън, и други дейности.

Електронните дебитни карти със заредена сума също са вариант за джобни, но подходящ за по-големи деца. Причината е, че с тях те не виждат парите реално, което пречи на правилната преценка. Все още съществува и затруднението, че не всички търговски обекти разполагат с ПОС терминали.

Въпросът с джобните обикновено се обсъжда и на родителските срещи в началото на годината. Това е удачен начин да се регулират твърде големите разлики, които може да има в джобните на различните деца.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?