Горещото време нахлу изведнъж и всички се втурваме към заведенията, за да се освежим след работа (или по време) с някоя студена напитка. Дойде времето, в което чакаме с нетърпение запотената чаша с ледена напитка, която да ни избави от мъките.

Летните коктейли са любимата част от топлия сезон на множество хора. Това не се дължи единствено на освежаващия ефект, който имат. Алкохолните коктейли предшестват много смях и силен махмурлук на следващата сутрин. Безалкохолните пък радват небцето ни по всяко време на денонощието – докато се храним, пием кафе или сме в офиса. Повечето напитки можете да си приготвите и вкъщи, ако сте решили да се съберете с приятели на хладно у дома.

Лимонада

Снимка: iStock

Започваме с любимите ни лимонади, които можем да намерим в различни вкусове и интересни имена. Невъзможно е да не сте забелязали „бъзонадата“ и „малинадата“ в летните менюта на заведенията. Тези напитки лесно могат да бъдат приготвени и вкъщи. За всеки тип плодова лимонада рецептата е идентична – изстисквате лимоните, добавяте вода (може и газирана), добавяте захарен сироп (може и мед). А за допълнителния вкус е нужно единствено да блендирате плодовете и да прецедите, така че да остане само течността. Смесвате всичко и воала! Имате вкусна домашна лимонада. Колкото до „бъзонадата“ – трябва ви само купешки сироп от бъз, малко вода и лимон. Естествено можете да използвате и плодови сиропи за вкус вместо да блендирате свежи плодове. И не забравяйте ментата, тя върви с всяка лимонада като декорация и за аромат. Ако обичате да експериментирате, добавете свеж босилек, който ще ви превърне в изобретателен барман у дома.

Студен чай

Снимка: iStock

Следват студените чайове. Не е нужно да си купувате бутилирани, може да си поръчате от домашните чайове на заведенията, които бързо ще ви освежат. Има няколко вида домашен студен чай – на гранули, на прахче или от натурални растения. Естествено, ние ви препоръчваме последния. За да си го приготвите у дома е нужно да си изберете някой вкус чай (за летния сезон силно препоръчвам ментата) от магазина и да го запарите. Малко преди да е изстинал напълно го подслаждате с мед и добавяте лед. Не пропускайте да добавите резен лимон в чашата, защото той добавя няколко точки за свежест на напитката ви.

Студено кафе

Снимка: iStock

Студените кафета през лятото ни заобикалят отвсякъде. Всяко заведение предлага по няколко варианта като тръгнем от класическите фредо еспресо, фредо капучино, фрапе и стигнем до чокофредо, фрапучино с вкусове и какво ли още не. За някои от напитките ви трябват малки кухненски уреди, за да успеете да ги направите на професионално ниво. Например за пяната на класическите напитки ви трябва машина за фрапе, която създава неповторимата нежна пяна. Но има и няколко, които се правят в блендер и стават за броени минути, а освежават за часове напред. Например за чокофредо е нужно само мляко, какао, разтворимо кафе, захар и лед, които се разбиват за около минута в блендера. А ако обичате по-плътният вкус на фрапучиното – можете да добавите и малко сладолед вместо какаото и напитката ви ще добие плътна консистенция. Ще ви кажа и моята любима рецепта за лятно студено кафе. В блендера добавете мляко, сироп с вкус на кокос, разтворимо кафе (може и шот еспресо) и лед. Блендирате, докато се разбият ледените кубчета и след това гарнирате с малко какао на прах. Напитката освежава ободрява и е невероятно вкусна. 

Алкохолните ни предложения са на следващата страница >>

Алкохолните коктейли са неразривен приятел на лятото. Без значение дали сме на плажа или в града, нощем се радваме на компанията на близки за нас хора и засипваме барманите с поръчки на вкусни алкохолни напитки. Те събират в себе си вкуса и спомените на лятото. Но ако сте решили да си направите домашно събиране, е нужно да знаете някои от най-лесните и вкусни коктейли, с които да зарадвате гостите си. Няма да ви занимаваме с най-обикновените джин с тоник и мента със спрайт. Ще ви говорим за вкусните коктейли Мохито, Куба Либре и Секс на плажа. За тези вкусни напитки не ви е нужен шейкър, а само приятна компания, с която да ги споделите.

Мохито

Снимка: iStock

Мохитото е кубински коктейл, който е силно популярен със свежия си вкус. Той се прави от 5 съставки – мента, лайм, бял ром, газирана вода и кафява захар. Естествено, може да подмените подсладителя с мед или захарен сироп (може и от тези с вкусове). На дъното на чашата поставяте десетина ментови листа и няколко парчета от нарязания лайм, след което хубаво ги стривате, за да смесят вкусовете. Добавяте подсладителя и отново разбърквате. След това изсипвате 50 мл ром и няколко бучки лед, а накрая допълвате с газирана вода. И вече сякаш сте в Куба с класически летен коктейл в ръка.

Куба Либре

Снимка: iStock

Куба Либре също е кубински коктейл, който се превежда като „Свободна Куба“ от испански. Ако желаете да се „освободите“ от ежедневните проблеми, то тази напитка е правилният избор за вас. Коктейлът съдържа единствено ром, лимонов сок и кола. Семпъл на пръв поглед, този коктейл става любим на всекиго. В чаша първо слагате рома и лимоновия сок и дори без да добавяте подсладители, допълвате с кола. Гарнирате с резен лимон и сте готови за свободна от проблеми вечер.

Секс на плажа

Снимка: iStock

Знаем, че този коктейл е най-приятно да се пие, докато сте на плажа. Но не пречи да си го приготвите и вкъщи, докато с приятели сте се събрали и се забавлявате. Всичко, което ви е нужно е водка, прасковен и портокалов сок. Добавяте всичко в чаша с лед и разбърквате добре. Съотношението на водка към прасковен и портокалов сок е 1:1:2.

В заключение: Лятото ни носи много емоции и винаги е забавно да си приготвим вкусни напитки, които да носят вкуса на топлия сезон. Без значение дали са алкохолни или не, те са свежестта, от която имаме нужда в горещините, но и верен спътник към всяко забавно преживяване.