Тя е красивото момиче, което може да докосне с крак небето. Радина Филипова се занимава с художествена гимнастика от 4-годишна, а в момента е спортен съдия. Една година играе, въпреки лекарската забрана, заради травма в коляното, а след Световното първенство в Измир през 2014 година решава да си почине от художествената гимнастика. 
През 2017 година Радина участва в цирковата хореография на филма на Дисни "Дъмбо". Заедно с още 4 български момичета заминават за Лондон, където протича и снимачният процес. В "Истории без филтър" за LadyZone Радина споделя кой е бил до нея, когато в моменти на слабост е искала да се откаже от гимнастиката, как поддържа красотата си и какво научава за себе си от участието си в продукцията "Дъмбо". 

 

Кога започна да се занимаваш с художествена гимнастика и важна ли е ранната възраст за този спорт?
Започнах да тренирам, когато все още нямах 4 годинки. Ранните години са важни, както в повечето спортове. Нещата се получават трудно, ако човек има вече изградена двигателна култура, която крайно не съответства със спорта, който иска да практикува.

Какво правиш с всичките си медали?
Всъщност по-голямата част от тях стоят прибрани в голяма кутия. Имам няколко любими обаче, които стоят заедно с купите ми на специален шкаф в апартамента ми.

От какво си се лишавала по време на кариерата си и кое ти е тежало най-много?
Хубавото при мен е, че са останали само хубавите спомени на първо четене и не обичам да се задълбавам и да си спомням за тежките моменти. Не смятам, че съм изпуснала нещо жизнено важно, дори мисля, че гимнастиката ме е предпазила от грешните пътища, по които често младите момичета тръгват.

Искала ли си някога да се откажеш?
Да, искала съм много пъти и за всички тях съм благодарна, че е имало хора, които са успявали да ме разубедят и са вярвали в мен повече от мен самата. Треньорката ми Филипа Филипова и моята майка са били винаги до мен в трудните моменти. Без тях не бих се справила.

Без какво не излизаш от вкъщи?
Документи, освен когато имам полет, например. Тогава ги забравям и се връщам от летището, за да ги взема (смее се).

В какви дрехи се чувстваш най-много себе си?
Честно казано, това се промени много през последните месеци. Преди носех само спортни дрехи и не обръщах внимание на това. Сега обичам да отделям време на тоалета си. Чувствам се най-добре в рокли и красиви тоалети.

Беше талисман на Световното по художествена гимнастика през 2018. Какво прави един талисман?
Бях част в един грандиозен филм за България, който се излъчи по време на откриването на Световното първенство. Фурорът беше огромен! Бях и в главната роля в песента на DeepZone, която беше химн на първенството. Бях в залата по време на цялото състезание и подкрепях нашите прекрасни момичета.

Чувстваш ли се късметлийка по принцип в живота си?
Категорично да! Имам прекрасно семейство и истински приятели, които ме подкрепят във всичко, а това в днешно време не се среща често. Всичките ми успехи до момента са благодарение на усилията, които съм полагала, но винаги е имало и доза късмет.

Имаш ли свой талисман? Предмет или ритуал, който ти носи късмет?
Аз вярвам много в тези неща още от малка. Имах си цял ритуал, който беше задължителен преди всяко мое излизане на терена да се състезавам. В момента има вещи, които са винаги с мен, но ще ги запазя в тайна.

Участваш в проекта на Deep Zonе „Българка” – разкажи ни повече за това, как се свързаха с теб, имаше ли лично предизвикателство за това изпълнение?
Да, винаги съм държала проектите, в които участвам да бъдат съдържателни и примерът, който се дава да бъде добър и смислен. Deep Zone са прекрасни и това е вторият ни проект заедно. Намирах се изцяло в свои води по време на заснемането на видеото и мисля, че се получи нещо много красиво.



Какви типични черти на българката като визия и характер мислиш, че притежаваш? Силен характер, силна воля, обичам да помагам на хората и винаги съм готова да вляза в боя заради човек, когото обичам. Запазила съм естествената си красота, което за съжаление вече не е тенденция у нас.



Част си от цирковата хореография и част от най-зрелищните сцени в „Дъмбо“. С какви други професионални гимнастици и спортисти работи там?
Гимнастиците, които участвахме в хореографията, бяха от Молдова, Беларус, Украйна, България и др. Останалите от екипа – от фотографите, до операторите, през актьорите във филма бяха наистина от всяко кътче на света. Общото между всички ни беше, че подхождахме с огромен ентусиазъм и старание за всяка сцена, за всяко движение.

Разкажи ни повече за преживяването да си част от всичко това.
Наистина ми е трудно да го опиша. Това не беше просто професионален ангажимент, а уникален шанс да работиш с най-добрите от целия свят, да се запознаеш с истински звезди, да вложиш цялата си енергия, както се предполага при една такава грандиозна продукция. Дисциплината и перфекционизмът бяха водещи качества, към които всички се придържаха абсолютно безкомпромисно.

Дъмбо може да лети. На теб какво ти дава криле?
Дъмбо наистина е едно прекрасно вдъхновение за силата да повярваш, за волята да превърнеш недостатъците си в истинско предимство, за позитивната енергия, която трябва излъчваме. И на мен същите неща ми дават криле. Особено когато правя, това което обичам.

Имаш много последователи в Instagram. Смяташ ли, че известните носят социална отговорност за това, което публикуват?
Разбира се! За съжаление не всеки мисли като мен. Аз показвам една малка част от моя живот в социалните мрежи, защото според мен, времето, споделено с любимия човек или приятели, е прекалено ценно и лично за да го показваме пред хиляди хора. Често се случва малки момиченца да ми пишат, че съм техен идол и виждам как се опитват да приличат на мен. Аз съм длъжна заради тях да се опитам да бъда възможно най-добрият пример за подражание.

Как се грижиш за красотата си – кожа, коса?
Отделям доста време и внимание на тези неща. Държа на външния си вид и съм критична към себе си. Ходя често на козметик, който се грижи по естествен начин кожата на лицето ми да изглежда добре и смятам, че това е нещо нормално, което всяка жена трябва да прави.



Каква е тайната на плоския корем?
Не мисля, че ще изненадам някого - редовни упражнения и изключване на най-вредните храни от менюто. Постоянното гълтане на корема също върши работа! (смее се.) 

Червило или гланц?
Гланц.

Дамска чанта или раница?
Дамска чанта.

Планина или море?
Море! Все пак съм от Варна. Имам ли право на друг отговор (смее се). 

Един стар приятел или двама нови?
Един стар! Трудно се доверявам на хората и “двама нови”, които да са истински ми звучи направо невероятно.