.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Изложба показва първото печатно издание на пиесите на Шекспир от 1623 г.

LadyZone.bg | преди 1 година
shakespear
От ценното издание са останали само 233 копия

Първото печатно издание на пиесите на Уилям Шекспир е изложено в новия музей на британския Stonyhurst College.

„First Folio“ излиза през 1623 г. и съдържа 36 от всички 37 пиеси на барда. Издадено е седем години след смъртта му от неговите колеги и приятели – Джон Хемингс и Хенри Кондел. То е единствен източник за 18 от пиесите на Шекспир, включително „Макбет“.

Смята се, че „First Folio“ е отпечатано в 800 копия, от които до днес са оцелели 233.

Stonyhurst College е създаден през 1593 г. във Франция, близо до Кале, за да осигури католическо образование за английските момчета. Навремето той е притежавал копие на „First Folio“, но реликвата е останала във Франция, след като през 1762 г. колежът се мести в настоящия си дом в Ланкашир.

Изложеният екземпляр е дарен на колежа от бившия му възпитаник лорд Аръндел.

Престижното училище е посещавано от сър Артър Конан Дойл, авторът на романите за Шерлок Холмс. Част от снимките на филма „Трима мъже и една малка дама“ (1990 г.) са направени именно там.

Изложбата в Stonyhurst College представя още и вещи, принадлежали на династиите на Тюдорите и Стюартите. Говорител на колежа споделя, че музеят е „кулминацията на пет години труд и научни изследвания“.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?