Коя е ардизията?

Ардизията (Ardisia crenata) е малък, обемен храст с изправено стъбло, който впечатлява с красивите си червени плодчета. Родината на растението е Югоизточна Азия. А самото то, при добри условия на отглеждане, в саксия достига до височина до 1 м. Дължината на листата варира от 5 до 15 см. Те са кожести, продълговати, назъбени, заострени, тъмнозелени и лъскави отгоре, светлозелени и петнисти отдолу.

 

 

Ардизията живее няколко години, поради което се налага подменянето й с ново растение. Цъфти в края на юни с нежни бяло-розови ароматни цветове. 

 

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

След няколко месеца се превръщат в ярко червени ягоди с големина на грахово зърно, които ни радват с пищността и феерията си през есента и цялата зима, а понякога дори до следващия цъфтеж.

 

Снимка: love-garden.ru

 

Светлина и подхранване

Храстчето се нуждае от максимална светлина, но трябва де се избягва пряката, особено през лятото. През зимата ардизията се чувства най-добре на хладно, но трябва да се пази от течения.

Субстратът за засаждане трябва да е лек, да се състои от градинска почва, листовка и влакнеста добавка. Пресаждайте през пролетта, само когато корените са угнетени в саксията. Най-доброто време за подхранването й е са месеците от март до август. Препоръчително е то да се извършва всяка седмица с торове за стайни растения, които са в двойно по-слаба от оказаната на опаковката концентрация.

Поливане и размножаване

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

В периода на растеж цветето се полива през 3-5 дни, без да се залива почвата. През зимата то се полива през 1-2 седмици. За да се осигури нормална за растението влажност на въздуха, е хубаво всеки ден да го пръскаме с воден прах със стайна температура, особено в периода на цъфтеж. За да помогнем на опрашването на цветовете, можем да минем с четчица по тях.

Растението се размножава чрез семена, които се засяват в глинена саксия в края на зимата или през пролетта. Пикира се в отделни съдове, когато растенията образуват 2-3 същински листа.

За тези които все още се чудят, прекрасните плодчета на ардизията не стават за ядене. Те са само наслада за окото и великолепна декорация на дома ни.