Кафето изпреварва по предпочитания всяка друга топла напитка. Една глътка ароматно плътно кафе е способно да ви активира за предстоящия ден, обаче много скоро се оказва, че пиете 4-тата или 5-тата чаша кафе. Любителите на ароматната кафява течност същото така добре познават безсънието, раздразнителността и аритмията след изпития брой кафета до вечерта. И така, ето възможности да заместите кафето с някоя от следните топли  напитки:

Йезуитски чай – мате

Чаят от листата на растението мате е предпочитаната напитка на Южна Америка. Съдържа значително по-малко кофеин, но за компенсация изобилства с витамини и минерали. Мате се пие с метална сламка (бомбила) от кратунка (калабас). Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат, като напитката се пие с помощта на сламката, завършваща в долния си край с цедка.

"Кафе" от цикория

Топлата напитка от цикория е подобна по аромат на кафето, но различна на вкус. Днес кафе от цикория пият в някои региони на Франция и Белгия. Кафето от цикория има много положителен ефект и върху черния дроб.  

Топло какао

Все повече  млади хора предпочитат горещ шоколад пред горещо кафе, което има своите предимства и ползи. Какаото е подходящо и за хипертоници при продължителна ежедневна консумация вместо кафе. Благодарение на флавоноидите не се образуват артериални плаки, които стесняват артериите. Не бива да се пренебрегва и богатият витаминен и минерален състав на какаото.

Продължава с горещ рожков, черен чай, зелен чай, чай от ройбос >>>