Бобена супа по мелничарски

Продукти:

250 г бял боб Izzi
50 г кромид
30 г моркови
30 г целина
200 г кисело зеле
120 г краве масло
15 г брашно
30 г доматено пюре
червен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

В тенджера с боб добавете лука, морковите и целината, нарязани на дребно. Варете всичко до готовност на боба – ако водата изври, долейте още топла вода. Към сварения боб добавете киселото зеле, нарязано на много дребно.

След като заври, добавете запръжката, приготвена от запържените в маслото брашно, червен пипер и доматено пюре. Прибавете към ястието и оставете да ври още 10-15 минути.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.

 

Традиционна яхния от Бакаджика

Продукти:

2 ч.ч. шарен боб Izzi
1 кафена чаша олио
50 г краве масло
2 сушени червени пиперки
2 глави кромид лук
2 моркова
2 картофа
2 домата
¼ глава целина
1 ч.л. червен пипер
1 к.ч. разредено доматено пюре
джоджен
магданоз
сол на вкус

Приготвяне:

Предварително накиснатият боб се вари около 1 час. Прибавят се сушените пиперки, нарязаните на дребни кубчета моркови, целина и 1 глава дребно нарязан лук. Варенето продължава до полуготовност на продуктите, след което се прибавят по-едро нарязаните картофи, а ½ час след това – предварително задушените в олиото дребно нарязани втора глава лук и 1 домат с червения пипер. Ястието се доварява, като накрая се прибавя втория домат, кравето масло и джодженът, а след свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз.

За тази рецепта избрахме продуктите на Izzi. Резултатът е гарантиран.