Тиролски картофени кнедли (Kaspressknödel)
По традиция тези кнедли германците сервират с типичното за традиционната им кухня кисело зеле. Прекрасна компания на кнедлите би могла да бъде и зелената салата, както и ароматната дъхава зеленчукова крем супа.
Продукти за около 20 малки кнедли:
3 хлебчета
1 глава лук
250 мл прясно мляко
2 яйца
малко магданоз
2 картофа
100-150 г сирене грюер (или друго подобно)
Приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го сложете да се задуши. Прибавете нарязания магданоз и малко след това – млякото и го оставете да кипне. Хлебчетата нарежете на малки кубчета и ги наредете в голяма купа. Залейте с млякото и лука, разбъркайте и покрийте купата с кърпа за около половин час. Междувременно сварете два картофа (с обелките) и след като изстинат малко, ги обелете и настържете към хлебчетата. Подправете със сол и черен пипер. Добавете двете яйца, разбъркайте с ръка получилата се смес и накрая добавете настърганото сирене. Загрейте в тигана олиото, намокрете си ръцете и оформете малки топчета, като ги сплескате леко като кюфтенца. Изпържете кнедлите от двете страни и поднесете с настроение и усмивка.
Кнедли с гъби
Продукти:
1 кг картофи
150 мл прясно мляко
500 г гъби
2 стръка магданоз, ситно нарязани
сол
Приготвяне:
Обелете и настържете картофите, след което ги полейте с врящото мляко. Към нарязаните на дребно задушени и добре изцедени гъби прибавете ситно нарязания магданоз, щипка сол и картофената смес. Разбъркайте добре. С мокри ръце оформете кнедли (топчета) и варете в подсолена вода около 10 минути, докато кнедлите изплуват на повърхността. Оставете ги да се изцедят и поднесете с гарнитура според предпочитанията ви – сос, салата, картофи, ядки и т.н.