Добрият готвач, поставен пред избора да сложи повече или по-малко лук в ястието, винаги избира по-голямото количество. Това гарантира както здравословното въздействие на блюдото, така и неговия нежно пикантен и превъзходен вкус. Да не говорим, ако основната съставка  е именно Негово Величество Лукчо.

Лучена супа

Продукти за 8 порции:

1 кг кромид лук
3 с.л. олио
2 с.л. брашно
½ с.л. сухо бяло вино
1 ½ л зеленчуков бульон
250 г заквасена сметана
3 стръка майоран
250 г настъргано сирене гауда
1-2 с.л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Обелете лука и го наежете на кръгчета. Загрейте олиото в тенджера и изпържете лука до златисто. Поръсете брашно и при непрекъснато бъркане угасете с виното и бульона. След като заври, гответе супата на тих огън около 10 минути. Добавете сметаната, 150 г сирене и нарязания майоран. Подправете с горчица, сол и черен пипер. Пред да сервирате, поръсете с останалото настъргано сирене.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Панирани лучени кръгчета

Продукти за 4 порции:

2 глави кромид лук
1 яйце
125 мл прясно мляко
100 г брашно + още 2 с.л. брашно
сол
олио
250 г сметана
сокът он ½ лимон
черен пипер
щипка захар
4 стръка магданоз

Приготвяне:

Нарежете лука на тънки пръстенчета. Разбийте жълтъка и го смесете с прясното мляко. Подправете с щипка сол и добавете 100 г пресято брашно. Прибавете разбития на сняг белтък. Загрейте олио във висок съд. В чиния сипете 2 с.л. брашно. Оваляйте в него лучените пръстенчета, а след това – и в панировката. Изпържете ги до златисто. Сложете ги да се отцедят върху кухненска хартия и ги поръсете с щипка сол. Поднесете ги със сос от сметаната, лимоновия сок, сол, черен пипер и щипка захар. Украсете с нарязания магданоз.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos