Тайната на пухкавите и вкусни козунаци за Великден се крие в месенето. Колкото по-дълго се прави, толкова по-фина е текстурата. Казват, че за да се получи хубав козунак, тестото трябва да се удари поне 100 пъти в плота на кухнята. Именно продължителното месене обаче е причината много жени да не желаят да правят домашни козунаци, а да предпочитат да си купят от магазина.

С домашната машина за хляб може да избегнете този момент. В нея не само може да замесите, но и да изпечете козунака.  

Необходими продукти:

1 кг брашно
6 яйца
300 г захар
250 мл прясно мляко
150 г масло масло (може с равни части масло и олио)
100 мл олио
4 ч.л. суха мая
½ к. л. сол
настъргана лимонова кора
стафиди (предварително накиснати в топла вода, коняк или ликьор)

Снимка: facebook.com/ChefSilvenaRowe

Приготвяне:

Извадете яйцата и брашното 30 минути преди да започнете приготвянето, за да бъдат на стайна температура. Маслото и млякото трябва леко да се затоплят. Така маслото се усвоява по-лесно в брашното, а в топлото мляко маята шупва по-лесно.

Разбийте яйцата с миксер на висока скорост. Добавете захарта и солта и бийте още малко. Размийте сухата мая в млякото и оставете да шупне леко.

Накиснатите стафиди се изваждат от течността върху салфетка, за да не са влажни. Леко се овалват в брашно. Така няма да падната на дъното на козунака, а ще са равномерно разпределени навсякъде.

Снимка: iStock



В машината за хляб е добре да сипете първо сухите съставки, върху тях - течните. За да получите перфектния козунак, тестото трябва да се меси много и дълго. Когато използвате домашна машина за хляб, пуснете 3 пъти само на месене. След това се оставя да втаса. Някои хора използват максимално лесен вариант, като поставят всички продукти в машината, без предварително да смесват или разбиват. Това също е вариант. Бъркалките на машината ще смесят съставките, но със сигурност ще има разлика в крайния резултат.

Готовото тесто може да се извади и да се оформи по различен начин и с различен пълнеж.

Вариант 1

Разделя се на три равни части, които се разточват на тънко. Посипват се с лимоновите кори и стфидите и се оформят на фитили. От трите фитила се сплита плитка. Поставя се в правоъгълна, предварително намаслена тава и се пече. Първите 20 минути фурната не се отваря, за да може козунакът на бухне.

Вариант 2
Да оставите тестото в пекарната и да включите на програма само за печене. Така козунакът ще се изпече в машината.

Друг вариант за козунак - вижте във видеото. 

  • Защо боядисваме яйца на Великден? (СНИМКИ+ВИДЕО)
  • 10 безумни великденски традиции по света
  • Велики понеделник – кой има имен ден днес
  • 5 традиционни ястия за Лазаровден и Цветница
  • „Любовница“, салатата която със сигурност ще заобичате и вие (СНИМКИ)
  • Кога е Лазаровден през 2024 г.? Лазаруване и други традиции
  • Преди празниците: Коя храна може да доведе до трайни увреждания на мозъка (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • 59 лв. за специален козунак и какви още цени ни чакат този Великден (СНИМКИ)
  • Жанина от Baking For Seven: Домашен козунак с квас се прави по-лесно! (РЕЦЕПТА + ВИДЕО)
  • Перашка, богова пита и още - забравените традиции и обичаи на българите за Великден