"Великден сякаш го свързваме безкрайно много с козунака. Едно време обаче българите са правили обредни хлябове на големите празници. Хлябове, които не са били сладки. В различните региони са ги украсявали по различен начин. Имало е символика".

Това разказа в "120 минути" водещата на предаването „Вкусът на България“ Мария Жекова.

"Козунакът е сериозно нововъведение в нашата традиция. Преди това е имало една много голяма палитра от други хлябове. Интересното е, че самата рецепта за тях не е толкова различна, а украсата е различна в различните региони. Има много обредност в това, което се случва – има значение кой меси хляба и кога го прави", разказа Мария Жекова.

Тя припомни, че едно време яйцата са били боядисвани само с естествени багрила. Затова и донесе в студиото на "120 минути" яйца, обагрени с люспи от лук, корен от брош, малко червено вино и лилав морков.  

Обредните хлябове се месят от жени - от стопанката на дома или от друга жена в семейството.

„Едно време хората са ядели много хляб, но той е бил много различен от сегашния – хляб с естествена, бавна ферментация. Това, което наричаме хляб с квас. Според мен днешното ни хранене трябва да е съобразено и с настоящия начин на живот. Храната от едно време е за сила, богата на калории, енергийна храна на базата на това, че хората са работили постоянно", казва водещата на "Вкусът на България". 

Мария Жекова е на мнение, че хлябът не е вреден, когато е правилно приготвен с чисти, с пълнозърнести брашна. Трябва и да е в правилното количество, съчетано с начина на живот, смята тя.

"Често си мислим, че рецептата е основното нещо. За мен основното нещо са продуктите и техният вкус. Продуктите, поради това, че се подменят сортове и начин на отглеждане, променят своя вкус. Дори и да ги съчетаеш по същия начин, в същите пропорции, когато те не са толкова наситени с вкус, както едно време, трудно ще постигнем същия вкус", каза Мария Жекова.