Според експертите по диететика следобедна закуска е полезна и за възрастните хора, колкото и за децата. Здравословно е да се храним през целия ден на малки порции, отколкото да се храним три пъти дневно на големи порции. Чрез този план с 5 хранения е сигурно, че ще имаме достатъчно енергия през деня. Разбира се,  необходимо е храните в следобедната закуска да бъдат разнообразявани, като се заместват с равностойни.

Често следобедната закуска е необходима, защото на работа няма много  време за сериозно похапване. Осигурената следобедна закуска обаче, ще ни помогне да издържим до вечерта. Подготвена от вкъщи или от близкото барче, следобедната закуска ще ви помогне да поддържате стройно тялото си без да се тъпчете с много наведнъж. Така организмът си набавя още малко енергия след обяда и помага да приключим със служебните си задължения в края на деня по-леко.

Другата полза от следобедната закуска е, че тя е сигурна гаранция да не се нахвърлим на вечерята с вълчи глад, поемайки калории, които след това няма възможност да изгорим. Точно преяждането на вечеря е една от причините за натрупване на наднормени килограми.

Не е случайно, че в луксозните СПА хотели следобедна закуска (16:00 - 17:30 ч.) на блок маса или сет меню + кафе, чай, сок и вода присъства като нещо нормално.     

Придържайки се към правилата за честото хранене на малки порции през деня, подкрепящата следобедна закуска е повече от задължителна за хора, които спазват здравословен хранителен режим.

Ето няколко предложения за следобедна закуска:

Млечна баница с айрян

Бисквитена торта с пресни плодове и натурален сок 

Макарони с яйца на фурна и нектар 

Мляко прясно и тутманик със сирене  

Порция от нарязани на ситно банани с лъжичка фъстъчено масло върху всяко от тях.

Шепа грозде с орехи

Кисело мляко, подправено с малини и мед

Сандвич с извара, домати и маслини

Редуването на тези предложения доставя богато разнообразие и удивителна комбинация от вкус, фибри, протеини, въглехидрати и витамини, като количеството трябва да е умерено. "Златната среда" в този случай означава порция храна от максимум 200 калории за възрастен.