От 15 ноември започнаха Рожденственските пости, които продължават 40 дни до Рождество Христово на 25 декември. Консумация на риба се разрешава  на 21 ноември, Въведение Богородично; на 5 декември и на 6 декември (Никулден). Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио може да се употребява без сряда и петък. Няма полза човек да измъчва тялото си с неядене, а същевременно да се надува от гордост или да бледнее от пост, когато е в състояние да побледнява от завист.

Постите пречистват тялото, което е храм на Святия Дух. Разбира се, те не са само акт на въздържание от определени хранителни продукти. Постът придава духовна сила чрез контрол на езика с въздържане от злословие, лъжи, ругатни и клетви. Чрез пост душите се очистват от суетни и нечисти мисли, гняв и похот, но се украсяват със смирение, прошка и милост към хората.

В Стария завет постничеството е начин за постигане на Божествени истини. Пророкът Мойсей е постил 40 дни и 40 нощи, преди да получи десетте божи заповеди, а свети Илия е бил удостоен да види Божията слава след строг пост. Велик постник е бил и свети Йоан Кръстител, а преди началото на евангелската си мисия Иисус Христос е постил 40 дни и нощи в пустинята. Така църквата извежда основанията за четиридесетницата – Великият пост преди Пасха.