Ако харесвате специфичния аромат на салвия (градински чай, лат. Salvia Officinalis), в края на юни и през месец юли може да берете листа за сушене след падане на росата в сухо и слънчево време. Листата се оставят да се сушат на проветриво място на сянка. Ако имате още миналогодишни изсушени листа, употребете ги за релаксиращи вани. Екстракт за топла вана се приготвя като 4 шепи листа от градински чай се накисват и се оставят да престоят половин ден в 2 л вода. Заедно с листата водата се загрява до кипване. Топлият екстракт се добавя към ваната. Ефектът е успокояващ върху нерната система с дезинфекциращо и омекотяващо действие върху кожата.

От новата реколта се запасете за чай и като подправка. Още от времето на Хипократ градинският чай е бил наричан "свещено растение". Чаят от листата на салвия е известен с това, че подобрява съня и облекчава изпотяването по време на сън. Във фитотерапията градинският чай намира приложението за инхалации при кашлици и за гаргара срещу възпалено гърло.

Изсушените листа салвия са уникална подправка в сосове за телешко и свинско месо, а също и за тестени изделия като ньоки и различни видове паста.

Народно поверие гласи: "Където расте градински чай, там хората живеят здрави." Засадете си в двора или на балкона салвия. Тя е непретенциозна и ще се радвате на свежото й ароматно присъствие почти през цялата година.

Свързана статия: Салвия у дома? Три пъти Да!