Консервираните домати, полуфабрикатите от месо, изкуствените подсладители, маргаринът, рафинираното растително масло, влизат в списъка на диетолога Джаред Кох за вредни продукти, които трябва да се изключат от ежедневното хранене.

Свежите домати са особено полезни и защитават сърцето, предотвратяват раковото израждане на клетките, заради витамините и антиоксидантите, но

консервираните домати се отнасят към вредните храни.

Причината е, че киселината взаимодейства с металните консерви и някои пластмасови опаковки, и се увеличава съдържанието на бисфенолите, а те се свързват с развитието на рак на гърдата и на простатата. 

Сред вредните продукти челно място заемат

полуфабрикатите от месо,

претърпели преработка - колбаси, бекон, шунка и т.н. Те изобилстват с хормони и натриев нитрит (E250), който е основен оцветител (стабилизатор на цвета на месото) в производството на колбасите. 

Маргаринът се подреждат сред вредните храни заради трансмазнините в него. Той влиза в състава на много от промишлено произведените тестени изделия за удължаване на тяхната трайност. Освен това им придават приятен вкус и аромат. Но, за трансмазнините се знае, че увреждат кръвоносните съдове и сърцето, и способстват за натрупване на наднормено тегло. 

Рафинираното растителното масло се озовава в този списък поради съотношението на омега -6 и омега -3 мастните киселини 15:1, а нормалните показатели трябва да бъдат 1:1. Този дисбаланс води до повишен лош холестерол - LDL и създават условия за възпалаление.

Пуканките, приготвени в микровълнова печка, съдържат токсични вещества и канцерогени. За изкуствените подсладители с високо съдържание на цикламити, способстващи за ракови образувания, също е писано немалко. 

Дискусии винаги възникват по тези теми. Едно е неоспоримо - свежите и домашно приготвени храни са за предпочитане.